Кламер БГ - Новини: Хората между 40 и 60 г. могат вече да се тестват безплатно за хепатит

Хората между 40 и 60 г. могат вече да се тестват безплатно за хепатит

България

|
Четв, 27 Окт 2022г. 15:11ч.
Хората между 40 и 60 г. могат вече да се тестват безплатно за хепатит

Хората между 40 и 60 г. могат вече да се тестват безплатно за хепатит

На всеки 5 години хората на възраст между 40 и 60 г. вече имат право на безплатно изследване за Хепатит B и C по линия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Направление за това се дава от личния лекар без ограничения, съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в четвъртък при представяне на новите възможности за профилактика на населението. Изследване за Хепатит C вече се полага и за всяка бременна жена, независимо от нейната възраст. Досега за бременните се покриваше само изследване за Хепатит B. Освен това за хората между 20 и 65 г. веднъж на 5 години се полага изследване на чернодробните ензими АСАТ и АЛАТ в рамките на профилактичните прегледи при личния лекар.

Промените залегнаха в наредби на МЗ за профилактичните прегледи и отразяват философията на приетата Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити.

Целта е ранно откриване и лечение на инфекциите, които могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. 850 души умират годишно у нас от вирусни хепатити. Основната цел в националната програма е намаляване на смъртността с 40% до 2024 г. У нас заразените с хепатит С би трябвало да са 87 000, а тези с хепатит В - 226 000, но се диагностицират и лекуват значително по-малко.

Представителят на Световната здравна организация у нас д-р Скендер Сила припомни, че глобалните цели за елиминиране на хепатит С до 2030 г. включват диагностициране на 90% от заразените, лекуване на 80% от пациентите и намаляване на смъртността с 65%.

За да ги постигне, България трябва до 2030 г. да лекува поне 4000 души годишно от хепатит С и 45 000 от хепатит В.

"Наричаме вирусните хепатити тихите убийци, защото обикновено пациентите нямат симптоми и оплаквания и в много случаи отиват на лекар чак когато вече имат цироза и дори рак на черния дроб", обясни проф. Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология. Затова по думите му борбата с вирусните хепатити е и борба с рака на черния дроб.

Антонов припомни, че срещу хепатит В няма дефинитивно лечение, но има ваксина и призова да се придържаме към висок обхват от над 95% с нея. През последните години, обаче, се наблюдава спад в покритието, което специалистите отдават на засилващите се антиваксинални настроения. За разлика от хепатит В, срещу хепатит С няма ваксина, тъй като вирусът е силно изменчив. Срещу хепатит С вече има дефинитивно лечение. Новите безинтерферонови терапии имат 95% успеваемост и се прилагат у нас от 2016 г.

"За да изпълним целите на СЗО, ние след 2020 г. би трябвало да диагностицираме всяка година 5000 души с хепатит С и да лекуваме 4100. По мои изчисления, ако вървим с тези темпове, 2134 г. ще ерадикираме хепатит С в България", коментира Антонов.

През последните години се отчита спад в броя на диагностицираните и лекуваните пациенти, като за това отражение дава епидемията от Covid-19.

Силвана Лесидренска от сдружение "ХепАктив" приветства националната програма и скринига за вирусните хепатити, но настоя да се облекчат изискванията за лечението, покривано от НЗОК. Едно от исканията е да се премахне срокът на изчакване от 6 месеца за достъп до терапия. Причината е, че в момента има 6-месечно проследяване на пациентите, което не е удачно, ако те са с напреднала фиброза или цироза, обясни доц. Радин Цонев, началник на отделението по гастроентерология в болница "Токуда".

Приложение ще ни напомня за профилактиката

За да се подобри обхвата на пациентите в профилактични прегледи, Българският лекарски съюз работи по създаването на мобилно приложение, което да напомня на пациентите за това на какви профилактични прегледи те имат право и през какъв период.

Очаква се то да заработи до средата на следващата година и да дава информация включително за профилактичните прегледи, които се правят при различните възрастови групи по света.

Идеята е хората да са информирани за това на какво имат право и кои изследвания са важни, за да могат да си ги правят, дори да не се покриват от НЗОК, обясни д-р Маджаров.

mediapool.bg