Кламер БГ - Новини: Населнието на Варненска област намалява заради свърхсмъртността

Населнието на Варненска област намалява заради свърхсмъртността

България

|
Вт, 10 Май 2022г. 15:12ч.
Населнието на Варненска област намалява заради свърхсмъртността

Населнието на Варненска област намалява заради свърхсмъртността

Населението на Варненска област продължава да намалява, въпреки че през миналата година в региона са се заселили повече хора, отколкото са се изселили. Това показва данните на Североизточното статистическо бюро.

Населението на област Варна е 468 614 души и намалява с 0.3% - това са 1510 души. Причината за това е регистрираната свръхсмъртност през миналата година. Общо 8506 души са починали, което 22% повече в сравнение с предходната година, а причината за това е пандемията, която доведе до свръхсмъртност в цялата страната през миналата година.

През 2021 г. във Варненска област са се заселили близо 3000 души, живели досега в чужбина. На този фон за чужбина са заминали 1175 варненци.

Сред преселващите се в рамките на страната българи общо 8558 са избрали област Варна за свое ново местоживеене. Най-голям дял в миграционния поток към крайморския град имат жителите на София, Добрич и Шумен.

През миналата година в региона са регистрирани 4205 родени деца, като момчетата са със 122 повече от момичетата. Повечето от бебетата са родени в градовете. В селата в областта са родени само 675 пеленачета.

Средната възраст на жените при раждането на първо дете продължава да се увеличава и вече е 28,9 години. Над 58 процента от бебетата са извънбрачни.

След 1990 г. демографското развитие на област Варна се характеризира с отрицателен естествен прираст на населението, като единственото изключение е през 2009 година.

mediapool.bg