Кламер БГ - Новини: Синдикат в МВР не хареса реформата на Рашков, обмисля нови протести

Синдикат в МВР не хареса реформата на Рашков, обмисля нови протести

България

|
Вт, 10 Май 2022г. 15:53ч.
Синдикат в МВР не хареса реформата на Рашков, обмисля нови протести

Снимка: БГНЕС

Най-големият синдикат в МВР – СФСМВР – не хареса предлаганата от вътрешния министър Бойко Рашков реформа в силовото ведомство и вече обмисля нови протести. Дали такива ще бъдат обявени, ще стане ясно в края на седмицата.

Рашков представи идеите за реформа в началото на месеца. Предвижда се изваждане на пожарната от МВР и обособяването й като отделна държавна агенция. Освен това се предлага прехвърляне на щатни бройки от по-слабо натоварените дирекции и пренасочването им към по-заетите. Според СФСМВР обаче това е доказано неефективен подход, който само ще влоши положението.

И ти си като другите

"Планираното механично пренасяне на хора, преструктурирането на районни управления и закриването на полицейски участъци прилича изключително много на "изваждането" на ГДБОП от МВР, с тази разлика, че вие предвиждате "изваждане" на полицейски служители", пише в становище, публикувано на сайта на фондация "Общество и сигурност".

"Изваждането" на ГДБОП бе направено от кабинета "Орешарски" през 2013 г. Тогава цялата дирекция бе изпратена в ДАНС. След връщането на ГЕРБ на власт антимафиотите се прехвърлиха отново в МВР.

В становището се посочва още, че през последните над 10 години непрекъснато намаляват служителите с полицейски правомощия. Така полицаите на терен са намалели с около 30%. Ръководството на МВР е критикувано още, че не предвижда нищо за професионалната квалификация на полицаите. В същото време се цитира проучване на фондацията, според което граждани очакват най-вече адекватна реакция от полицията, ако са в опасност.

Време е да осъзнаете

Закриването на полицейски участъци заради намаляло население само ще лиши гражданите от достъп до униформени, посочва се още в становището. Това е в директно противоречие с целите, заложени в плана на Рашков.

"Смятаме, че Вие и Вашите колеги от политическото и професионалното ръководство е крайно време да осъзнаете, че сте представители на изпълнителната власт и като такива Вие трябва да се интересувате и мерките, които предприемате, да са ориентирани към потребностите на гражданите, а не да се обсъждат с Директорите на ОДМВР (назначени от политическото ръководство на МВР) и да се съобщават като крайни решения на българската общественост", се посочва в становището.

Предложените промени са наречени още "поредната кръпка в МВР" и се отправя призив за спиране на процеса.

Протест

Освен срещу реформата СФСМВР вероятно отново ще излезе с искане за увеличение на заплатите. Наскоро Рашков заяви, че имал гаранции за скок на възнагражденията, но не даде повече подробности. Вероятно в протеста ще се включат и от синдиката на надзирателите.

mediapool.bg