Кламер БГ - Новини: Фандъкова: Фирмите, избрани за текущи ремонти, искат по-високи цени или спират работа

Фандъкова: Фирмите, избрани за текущи ремонти, искат по-високи цени или спират работа

България

|
Вт, 10 Май 2022г. 17:41ч.
Фандъкова: Фирмите, избрани за текущи ремонти, искат по-високи цени или спират работа

Фандъкова: Фирмите, избрани за текущи ремонти, искат по-високи цени или спират работа

До момента 5 от 7-те фирми, които отговарят на текущите ремонти, подадоха искания за индексация, т.е. по-високи цени заради инфлацията и поскъпването на строителните материали или прекратяване на договорите, заяви във вторник столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"За да гарантираме изпълнението на строителната програма, е важно възможно най-скоро Министерски съвет да приеме методика за индексация на договорите заради чувствителното повишените цени на строителните материали. Това е изключително важно и за европейските проекти, които общините изпълняваме, защото при тях забавянето може да е фатално", казва Фандъкова. Именно във вторник стана ясно, че такава методика вече е факт.

От думиите на столичния кмет стана ясно, че до зимата София ще пробва да ремонтира 25 обекта.

“25 обекта сме заложили за строителния сезон тази година”, каза Фандъкова. Един от тях е кръговото кръстовище на бул. "Св. Климент Охридски" и бул. "Андрей Ляпчев".

В него ще се обособят две ленти за движение, с нови тротоари, инженерни мрежи, улично осветление и отводняване.

Тя информира, че общината работи по обявяването на процедури за нови изпълнители, но това би отнело 4-5 месеца. Искания за индексация са изпратени и от изпълнителите на някои от големите обекти, като бул. "Източна тангента" и ул. "Кукуш".

Кметът обяви още, че от утре започва реконструкцията на втория етап от бул. "Първа българска армия".

Очаква се съгласуване и разрешение за строеж на бул. "Източна тангента" и ул. "Николай Коперник".

В процедура за избор на изпълнител са новите участъци от вътрешния ринг по бул. "Т. Каблешков", ул. "Филип Кутев", както и тунела към "Люлин", ул. "Народно хоро" и др. по-малки обекти.

Тази година Столична община е заложила изграждане/ реконструкция на 10 вътрешно квартални улици, 5 от които започват през тази седмица.

mediapool.bg