Кламер БГ - Новини: Вандали отрязаха част от колчетата срещу изпреварване в Кресненското дефиле

Вандали отрязаха част от колчетата срещу изпреварване в Кресненското дефиле

България

|
Четв, 15 Септ 2022г. 14:27ч.
Вандали отрязаха част от колчетата срещу изпреварване в Кресненското дефиле

Вандали отрязаха част от колчетата срещу изпреварване в Кресненското дефиле

Вандали са отрязали 11 от колчетата, които бяха поставени в Кресненското дефиле, за да спират изпреварването.

От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) подчертават, че с тази вандалската проява се създават предпоставки за нерегламентирано изпреварване в отсечката, регистрирана от МВР като участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия. От 2016 г. до средата на 2021 г. по това трасе са станали 246 пътни инцидента, а след поставянето на ограничителните колчета не е регистрирана нито една катастрофа. Въпросните колчета бяха поставени преди около два месеца.

"Повредените ограничителни колчета по пътя през Кресненското дефиле ще бъдат възстановени и отново ще трябва да се изразходват бюджетни средства вместо да се влагат в нова маркировка, пътни знаци, мантинели и мерки за безопасност", посочват от АПИ и призовават пътуващите да информират незабавно органите на МВР, ако забележат недобросъвестни граждани да рушат или крадат знаци, колчета и т.н.

За повишаване безопасността на движение в 16-километровия участък през Кресненското дефиле и за изпълнение на екомерките за смекчаване въздействието на трафика върху дивите животни и птици, АПИ работи по проект за обезопасяване на 16-километровия път през Кресненското дефиле.

Проектът за обезопасяване на отсечката през Кресненското дефиле включва не само ограничаване на изпреварването, но и скорост до 50 км/ч. Според АПИ при спазване на тези мерки преминаването през отсечката отнема до 20 минути.

От агенцията подчертават, че работата по обезопасяване на отсечката през Кресненското дефиле не е приключила. Проектът предвижда да бъдат поставени и камери, които да следят за стриктното спазване на правилата за движение.

По данни на АПИ над 11 000 автомобила на денонощие преминават през Кресненското дефиле и това е един от най-натоварените участъци в страната.

По данни на "Пътна полиция" около 70% от катастрофите в последните години са заради неправилно изпреварване и несъобразена скорост.

mediapool.bg