Кламер БГ - Новини: Новата учебна година в сянката на Covid и проблемите с газа

Новата учебна година в сянката на Covid и проблемите с газа

България

|
Четв, 15 Септ 2022г. 15:07ч.
Новата учебна година в сянката на Covid и проблемите с газа

Сн. БГНЕС

Над 57 000 първокласници се очаква да тръгнат на училище от 15 септември. Новата учебна година започва за 717 000 ученици.

И тя започва с притеснения за евентуално затягане на мерките срещу разпространението на Covid-19, които обикновено са най-строги в училищата, както и с опасенията за "дървени ваканции" заради липса на отопление. И по двата въпроса към момента от правителството уверяват, че няма да се стигне до сътресения.

Сн. БГНЕС

Почти всички близо 2350 училища в страната отварят врати в четвъртък. В 18 от тях продължават ремонти. За всички ученици и учители са осигурени условия за провеждане на нормален учебен процес, уверяват от образователното министерство. В Карлово ще учат и децата от наводнените села Каравелово, Богдан и Слатина.

Учебната година ще започне присъствено навсякъде. Мерките срещу коронавируса към момента са сравнително леки и са пожелателни. Те включват разделяне на паралелките, по възможност различен час за започване и приключване на занятията, евентуално обучение на две смени, засилени проверки за здравословното състояние на учениците спазване на дистанция. Познатите от миналата учебна година тестове, сертификати, както и маските към момента не са задължителни.

Сн. БГНЕС

От образователното министерство уверяват, че ще се стараят дистанционното обучение да е сведено до минимум. Все пак обаче крайната дума имат здравните власти.

Проблемът с високите цени на енергоносителите и с несигурните доставки на газ през зимата, повдига въпроса дали дистанционно обучение няма да се наложи заради липса на отопление. Към момента от образователното министерство уверяват, че проблеми с осигуряването му няма. Училищата имат достатъчно средства, за да покрият по-високите разходи. Несигурността идва по-скоро от това дали ще има достатъчно газ през зимния сезон. От недостига на синьо гориво биха страдали най-вече училищата на централно топлоснабдяване. Пример е столичното парно, което работи изцяло на газ.

Сн. БГНЕС

Иначе през новата учебна година учениците от прогимназиалния етап ще имат по-кратки часове, но пък за сметка на това те ще са повече на брой. Времетраенето на занятията се намалява от 45 на 40 минути, а седмичната програма става по-натоварена, за да стигне 32 часа на седмица за всички деца от V до VII клас. Повече ще са часовете по математика, български език и литература и по география.

От тази учебна година хартиените дневници отиват в историята, а познатите зелени бележници ще се ползват само по решение на училището. Документацията за учениците, както и информацията за резултатите им ще е изцяло дигитална. Това предизвика известни проблеми преди началото на учебната година, когато системата на МОН, в която събира информацията, блокираше.

mediapool.bg