Кламер БГ - Новини: Организатор на конкурси за красота е осъден за трафик на хора

Организатор на конкурси за красота е осъден за трафик на хора

България

|
Четв, 15 Септ 2022г. 15:53ч.
Организатор на конкурси за красота е осъден за трафик на хора

Снимка: БГНЕС

Организаторът на няколко конкурса за красота през годините у нас Страхил Гановски е осъден за трафик на хора с цел развратни действия. Решението е окончателно, съобщи Върховният касационен съд (ВКС).

Пред третата инстанция Гановски е обжалвал осъдителната си присъда от закрития вече апелативен спецсъд. Жалбата му обаче е отхвърлена. Гановски няма да лежи в затвора. Той е окончателно осъден на година и половина условно.

Гановски е признат за виновен за две престъпления – набиране на лица с цел развратни действия и за участие в престъпна група. Той бе подсъдим заедно с още петима души. Те обаче се споразумяха с прокуратурата и делото срещу тях бе прекратено.

И петимата са били разпитани като свидетели по процеса срещу Гановски, нещо, което отрича в жалбата си и твърди обратното. Съдът не е съгласен. Другият му аргумент за преразглеждане на делото – отказът да се изследва дали е вменяем – също е отхвърлен.

"Подобно изследване е необходимо само в случай, че по делото съществуват данни, пораждащи съмнение в психическото здраве на подсъдимия. Такива не са налице. В хода на наказателното производство Страхил Гановски се е явявал редовно при призоваване, участвал е адекватно в процесуално-следствените действия, давал е последователни и логични обяснения", пише в решението на ВКС.

Пред съда Гановски е твърдял още, че не може да е участвал в престъпна дейност, защото познавал само сочения за ръководител на групата и някои от момичетата, жертва на трафик.

"Естеството на изпълняваните от него функции не е изисквало да контактува с останалите участници (шофьори, куриери), нито с вече приобщените към дейността момичета. Изводът, че е бил съпричастен, защото е мотивирал и набирал млади жени за предоставяне на сексуални услуги срещу заплащане, а понякога и посредничил с клиентите, е надлежно мотивиран", пишат върховните съдии.

mediapool.bg