Кламер БГ - Новини: Под 30% от кандидат-депутатите са жени

Под 30% от кандидат-депутатите са жени

България

|
Четв, 15 Септ 2022г. 15:17ч.
Под 30% от кандидат-депутатите са жени

Под 30% от кандидат-депутатите са жени

Общият брой на кандидатите за народни представители за предстоящите на 2 октомври парламентарни избори е 5333. От тях жени са едва 1576 или 29.6%.

Това се разбра по време на редовната пресконференция на Централната избирателна комисия (ЦИК) в четвъртък.

"Организацията на изборите върви нормално, дори малко преди сроковете. Към днешна дата в страната е определено да има 11 845 секции, но това не е финалният брой", каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Тя подчерта, че машините за гласуване, които ще бъдат използвани на предстоящият вот, ще бъдат общо 10 999. Според Изборния кодекс в секциите в страната и в чужбина с над 300 избиратели се гласува само с машина, а в тези с по-малко – само с хартия.

"Машините, на които ще се гласува в страната ще бъдат 9369, в 1105 секционни комисии ще има по 2 машини", каза Матева.

Устройствата с инсталирани демоверсии, за които ЦИК взе решение да се ползват за обучения преди изборите, са вече в страната и се извършват пробни гласувания от желаещите.

"Графиците на пробните гласувания трябва да са публикувани на интернет страницата на областните, общинските администрации, както и на РИК. 395 машини са в страната, а 12 машини са предоставени на партии и коалиции, регистрирани за участие в изборите. Те са с инсталирана демоверсия за организиране на пробно гласуване на избиратели по време на предизборната им кампания", обясни Матева.

Засега ЦИК няма информация пострадалите от наводненията карловски села да имат проблем с осигуряване на изборния процес или помещенията за гласуване за предстоящия вот.

От избирателната комисия припомниха, че в събота изтича срокът за заявления за гласуване по настоящ адрес.

mediapool.bg