Кламер БГ - Новини: ВАС прехвърли делото за видеонаблюдението на долната инстанция

ВАС прехвърли делото за видеонаблюдението на долната инстанция

България

|
Пет, 12 Фев 2021г. 13:27ч.
ВАС прехвърли делото за видеонаблюдението на долната инстанция

Състав на Върховния административен съд реши, че делото за видеонаблюдението в изборните секции трябва да се гледа на първа инстанция от долустоящия Административен съд – София град. Процесът започна по жалба на "Демократична България" срещу решението на ЦИК, с което бе отказано изрично позволение за застъпниците и наблюдателите да излъчват на живо броенето на бюлетините.

Отказът е издаден от ЦИК като указание за обработването и защитата на личните данни в изборния процес и не попада сред делата, които се гледат на първа инстанция от ВАС.

В указанията на ЦИК се казва, че "средствата за масово осведомяване, фотографите, журналистите и видеооператорите на свободна практика" могат да снимат в помещението. Останали участници в изборния процес не могат да обработват лични данни чрез видеозаснемане на изборния процес.

Според "Демократична България" това е "мълчаливата забрана" на ЦИК за въвеждане на видеозаснемане и разпространение от броенето на бюлетините, защото застъпниците и наблюдателите не са изрично посочени в указанията.

"Демократична България" обжалва пред ВАС като незаконосъобразна тази част от указанията, според които правата и задълженията на застъпниците и наблюдателите в изборния ден не допускат заснемане на процеса на броене на бюлетините.

mediapool.bg