Кламер БГ - Новини: Прокуратурата проверява ВАС заради съмнителния вот на върховните съдии

Прокуратурата проверява ВАС заради съмнителния вот на върховните съдии

България

|
Ср, 15 Ноем 2023г. 08:49ч.
Прокуратурата проверява ВАС заради съмнителния вот на върховните съдии

Прокуратурата проверява ВАС заради съмнителния вот на върховните съдии

Софийската градска прокуратура е започнала проверка по сигналите за нарушения при избора на шестима съдии за членове на съдийската квота във Висшия съдебен съвет, проведен през юни 2022 г.

Сигналът е подаден от Антикорупционния фонд

през лятото с твърдения, че при гласуването в сградата на Върховния административен съд е осъществен неправомерен достъп до системата за електронно гласуване, съобщава "Дневник"

Държавното обвинение проверява за извършено компютърно престъпление, като е възложена съвместна проверка на Антикорупционната комисия и ГДБОП.

Въпреки че са минали три месеца, прокурорската проверка все още не е приключила, но междувременно се натрупаха нови съмнения.

Двама съдии успяха да стигнат до дълго пазена информация, която дава ключово доказателство за вероятна манипулация на последните избори на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдебната квота. В сградата на Върховния административен съд в деня на вота са влезли осем пъти по-малко съдии от броя на гласувалите в сградата на съда.

Това става ясно от отговор на Министерството на правосъдието на запитване на съдиите Владислава Цариградска от Окръжен съд - Плевен и Атанас Атанасов от Софийския градски съд. В коментар за Mediapool ВАС се усъмнява в достоверността на информацията, представена от министерството.

След месеци усилия двамата магистрати са успели да получат информация от Министерството на правосъдието, че за двата дни на изборите за членове на ВСС в сградата на върховния съд се влезли общо 28 съдии. В същото време от един IP адрес в сградата на съда са гласували лично и електронно 200 съдии.

По всяка вероятност това е станало и от един и същ компютър, тъй като гласовете са подавани през няколко минути по едно и също време на деня, стана ясно от показанията на вещите лица по делото за отмяна на резултатите от изборите за ВСС по-рано тази година. Съдът отхвърли исканията за касиране на вота.

По-късно парламентът с промени в закона анулира гласуването заради очакваните промени в конституцията, с които ВСС ще бъде реформиран.

Особено притеснително е, че данните за манипулиране на изборите за членове на ВСС засягат точно Върховния административен съд, който има водеща роля за гарантиране на честността на националните избори.

В коментар за Mediapool ВАС коментира, че Министерството на правосъдието е дало по един и същи случай два различни отговора – веднъж, че няма информация, а вторият път дава детайлна такава.

Върховният съд допълва, че изводите се правят само на база на вторият отговор, даден от МП по ЗДОИ, които са окачествяват като "необективни".

mediapool.bg