Кламер БГ - Новини: Скопие: Западните Балкани навлизат в непредвидимост заради неуспеха за ЕС

Скопие: Западните Балкани навлизат в непредвидимост заради неуспеха за ЕС

България

|
Пет, 12 Фев 2021г. 14:03ч.
Скопие: Западните Балкани навлизат в непредвидимост заради неуспеха за ЕС

Република Северна Македония и България сега трябва да върнат доверието и комуникацията помежду си, за да могат да разговарят по чувствителните въпроси и да сменят перцепцията, каза външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи за агенция МИА.

Според него атмосферата след изборите в България ще бъде по-позитивна поради необходимостта да се разговаря рационално и без емоции.

Сигналите от българската страна са емоциите да се успокоят и двете страни да влязат в прагматичен диалог, каза той.

В Северна Македония и нейните граждани има разочарование след блокадата от България през декември на преговорната рамка, която трябваше да сложи официално начало на преговорите за членство в ЕС, каза той, цитиран от БТА.

Османи смята, че този неуспех на ЕС има опасни последици за целия регион на Западните Балкани.

Целият район навлиза в непредвидимост, а при тези обстоятелства непредвидимостта е по-опасна от негативен изход от някои процеси. Настояваме за предвидимост, каза Османи.

Министърът отново посочи, че българската позиция изкристализира и става по-ясно, че България "не оспорва атрибутите на идентичността".

"Не разговаряме за атрибутите на идентичността, въпросът, който постави България, е историческата основа на тези атрибути", каза Османи за МИА.

България не подкрепи преговорната рамка на Северна Македония, след като Скопие не се съгласи да подпише нов документ, който да замести яловия договор за добросъседство от 2017 година.

София допусна и дипломатически провал, като не успя да убеди останалите страни членки изискванията ѝ да бъдат заложени в рамката.

mediapool.bg