Кламер БГ - Новини: В четвъртия кабинет на Рюте почти половината министри ще са жени

В четвъртия кабинет на Рюте почти половината министри ще са жени

Европа

|
Пон, 03 Ян 2022г. 17:16ч.
В четвъртия кабинет на Рюте почти половината министри ще са жени

В четвъртия кабинет на Рюте почти половината министри ще са жени

Четвъртият кабинет на нидерландския министър-председател Марк Рюте, който трябва да положи клетва на 10 януари, ще има 29 ресора, 14 от които ще бъдат поети от жени, предаде ДПА.

Имената и длъжностите на членовете на кабинета ще бъдат обявени в неделя от четирите партии, влизащи в коалиционното правителство на Рюте.

За министър на правосъдието и сигурността е готвена родената в Анкара Дилан Йешилгьоз-Зегериус. Сега на 43 години, тя е дошла в Нидерландия като дете. Тя беше номинирана от десноцентристката Народна партия за свобода и демокрация, на която е член и самият Рюте.

Настоящият министър на вътрешните работи Кайса Олонгрен ще стане министър на отбраната.

Политикът христиаяндемократ Вопке Хукстра ще е новият първи дипломат.

Предишният му пост на финансов министър ще бъде поет от бившата външна министърка Сихрит Каах от социалнолибералната партия "Демократи-66". Каах подаде оставка от последния си пост след хаотичното оттегляне през септември на нидерландските войски от Афганистан.

След най-продължителните коалиционни преговори в нидерландската история четирите управляващи партии, които съставяха старото правителство, както и следващото, представиха коалиционното си споразумение през декември.

Партиите се съгласиха да инвестират милиарди в борбата срещу климатичните промени и да реформират жилищната и социалната политика.

mediapool.bg