Кламер БГ - Новини: Жозеп Борел посети фронтовата линия в Източна Украйна

Жозеп Борел посети фронтовата линия в Източна Украйна

Европа

|
Ср, 05 Ян 2022г. 15:03ч.
Жозеп Борел посети фронтовата линия в Източна Украйна

Жозеп Борел, Сн. ЕПА/БГНЕС

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел посети днес фронтовата линия на войната в Източна Украйна между правителствените сили и подкрепяните от Русия сепаратисти - визита, която Киев приветства като проява на солидарност с него срещу заплахата от нова голяма военна конфронтация с Москва, съобщи Ройтерс.

Жозеп Борел летя с хеликоптер до източната Луганска област. Това е първото посещение на върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността в района от началото на конфликта през 2014 г., отбелязва Ройтерс. Агенцията определя визитата като част от дипломатическите усилия на Запада в подкрепа на Украйна.

"Едно много навременно посещение на фона на руския шантаж, ескалация и заплахи", заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, който придружава Борел.

"Украйна има подкрепата на Европейския съюз в противодействието на руската агресия. Всъщност тази подкрепа е най-силната от 2014 г.", изрази увереност Кулеба.

Борел се срещна с войници и цивилни в Източна Украйна преди да отлети обратно за столицата Киев, където се очаква да проведе утре разговори с президента Володимир Зеленски.

"В условията на засилено струпване на войски от страна на Русия съм тук, за да покажа поддръжката на ЕС за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да подкрепя постоянните усилия за реформи, които са от ключово значение за устойчивост", написа Борел в Туитър.

Украйна се опитва през последните седмици да засили подкрепата, която получава от западните си съюзници, на фона на обвиненията срещу Русия, че е струпала десетки хиляди войници в близост до границите й в подготовка за възможна голяма военна офанзива.

Москва отрича американските твърдения, че планира нахлуване в Украйна, и на свой ред обвинява Киев, че укрепва собствените си сили в източната част на страната.

Във вторник Вашингтон заяви, че е налице силен консенсус в Европа що се отнася до последиците за Русия, ако тя предизвика ескалация на конфликта с Украйна.

Отношенията между Киев и Москва се сринаха, след като Русия анексира Крим през 2014 г. и подкрепяни от нея сепаратисти завзеха територии в Източна Украйна, които Киев иска да си върне.

Москва иска гаранции, че НАТО ще спре своето разширяване на изток и ще прекрати военното си сътрудничество с Украйна и Грузия, които имат териториални спорове с Русия, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg