Кламер БГ - Новини: Франция почете паметта на жертвите на джихадистките атаки срещу "Шарли ебдо"

Франция почете паметта на жертвите на джихадистките атаки срещу "Шарли ебдо"

Европа

|
Пет, 07 Ян 2022г. 17:25ч.
Франция почете паметта на жертвите на джихадистките атаки срещу "Шарли ебдо"

Сн. ЕПА/БГНЕС

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен и кметицата на Париж Ан Идалго почетоха тази сутрин паметта на жертвите на джихадистките нападения срещу седмичника "Шарли ебдо" и магазина "Ипер кашер" в Париж, седем години след атаките, предаде Франс прес.

Освен Дарманен и Идалго присъстваха председателката на регионалния съвет на Ил дьо Франс Валери Пекрес и шефът на полицията Дидие Лалман.

Първо на улица "Никола Апер" 10 (11-ти район на Париж), пред бившата сграда на сатиричния седмичник, където братята Саид и Шериф Куаши убиха 11 души на 7 януари 2015 г. Сред жертвите са емблематични фигури на "Шарли ебдо", като неговия директор и художествен оформител Шарб, карикатуристите Кабу, Волински, Оноре, Тинюс и икономистът Бернар Мари.

След това възпоменанието се пренесе няколко метра по-нататък по булевард "Ришар-Леноар", където лейтенантът от полицията Ахмед Мерабет беше убит от братята Куаши, докато се опитваше да ги спре при бягството им от местопрестъплението.

И накрая на улица "Порт дьо Венсен" (20-ти район на Париж), пред супермаркета за кашерна храна, станал обект на атака на 9 януари 2015 г., извършена от друг джихадист, Амеди Кулибали, който уби трима клиенти и един служител от еврейски произход.

В съответствие с желанието на семействата на загиналите, на трите места за възпоменание не бяха произнесени речи: след прочитане на имената на загиналите, полагане на венци и минута мълчание, в студеното парижко утро прозвуча "Марсилезата".

"Нека никога да не ги забравяме", написа в Туитър Идалго.

mediapool.bg