Кламер БГ - Новини: Франция призова европейците към тясна координация в политиката към Русия

Франция призова европейците към тясна координация в политиката към Русия

Европа

|
Ср, 05 Ян 2022г. 16:14ч.
Франция призова европейците към тясна координация в политиката към Русия

Жан-Ив Льо Дриан

Франция призова държавите от Европейския съюз към тясна координация в контекста на предстоящите преговори с Русия за архитектурата на европейската сигурност, предаде Франс прес.

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС през първата половина на тази година, "подчерта значението на тясната координация между европейците преди преговорите, планирани с Русия в различни формати през следващата седмица".

"В тази връзка наблегнах на отговорността на европейците да допринасят и участват активно чрез конкретни предложения в подготовката и провеждането на тези разговори с Русия, които засягат техните собствени интереси в областта на сигурността", каза френският външен министър след телефонни разговори със свои колеги от съюза.

Освен това Льо Дриан се срещна с първите дипломати на Германия, Италия и Полша, както и с върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Полският външен министър Збигнев Рау е ротационен председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) тази година.

"Един взискателен диалог с Русия, въз основа на параметри, които считаме, че отговарят на нашите колективни интереси за сигурност, е полезен и необходим за укрепване на стратегическата стабилност в Европа", каза Льо Дриан.

Страните от бившия съветски блок в Източна Европа са особено подозрителни към всеки диалог с Москва и настояват за още санкции срещу нея. Русия съсредоточи десетки хиляди войници на границата си с Украйна, което поражда опасения от военна интервенция, каквато тя отрича да планира.

САЩ и европейските държави заплашват Москва с "мащабни последици" в случай на инвазия. Русия от своя страна изисква писмени ангажименти, които да й гарантират, че няма да има по-нататъшно разширяване на НАТО с държавите, които тя смята за своя сфера на влияние.

Русия и САЩ ще проведат преговори на 9 и 10 януари в Женева в опит за деескалация на напрежението. Те ще бъдат последвани от заседание на Съвета Русия-НАТО два дни по-късно и от среща в рамките на ОССЕ на 13 януари.

Външните министри на страните от НАТО ще имат извънредно видеоконферентно заседание в петък, а тези от ЕС ще се срещнат на 13 и 14 януари в Брест, Западна Франция.

mediapool.bg