Кламер БГ - Новини: Съдът намали с две години присъдата на акушерка, пребила новородено

Съдът намали с две години присъдата на акушерка, пребила новородено

България

|
Пон, 18 Ноем 2019г. 17:44ч.
Съдът намали с две години присъдата на акушерка, пребила новородено

Присъдата на акушерката Емилия Ковачева, която бе призната за виновна в опит за убийство на новородено, е намалена от 18 на 16 години. Решението е на апелативния съд в София, който гледа делото на втора инстанция. Сега страните имат възможност да обжалват пред Върховния касационен съд.

Детето бе пребито на 18 април 2015 г. в болница СофияМед. Веднага след случая Ковачева бе арестувана и уволнена. На първа инстанция акушерката бе осъдена на 18 години затвор, а в мотивите си съдът записа, че на детето са нанесени най-малко 39 удара, като то е било и притискано и душено. Вследствие на травмите развива епилепсия.

Втората инстанция се съгласява изцяло с изводите на градския съд с изключение на размера на присъдата. В мотивите си съдиите Камен Иванов, Алексей Трифонов и Емилия Колева подчертават, че акушерката не е страдала от психично заболяване, нито пък е имала симптомите на професионален "бърнаут".

"Няма убедителни данни за развитието на такъв синдром у подсъдимата с оглед на упражняваната от нея професия. Колегите й заявяват, че се е отнасяла отговорно към задълженията си, без оплаквания и конфликти. По делото няма данни за и от изследвания на здравето и субективните оплаквания на персонала от отделението по неонатология във връзка с охрана на труда и безопасността в болницата", пишат тримата съдии.

Едновременно с това обаче те подчертават, че Ковачева е работила много, не са й осигурявани изискваните от закона почивки, работила е извънредно в нарушение на закона и това в някаква степен е допринесло за действията й.

"Настоящият съдебен състав счита, че именно изброените многобройни нарушения на трудовото законодателство от страна на работодателя в значителна степен са улеснили извършването на деянието от страна на подсъдимата", пише в мотивите.

Освен това съдиите подчертават, че тя е изразила съжаление за стореното и се съгласяват с друго смекчаващо вината обстоятелство, посочено от първата инстанция – тежкото семейно положение на Ковачева. Тя е вдовица и се грижи сама за двете си деца.

mediapool.bg