Кламер БГ - Новини: Съдът спря демонтажа на МОЧА, но той вече приключи

Съдът спря демонтажа на МОЧА, но той вече приключи

България

|
Вт, 19 Дек 2023г. 18:28ч.
Съдът спря демонтажа на МОЧА, но той вече приключи

И последната част от фигурите на паметника на Съветската армия беше демонтирана, сн. БГНЕС

Софийският административен съд спря демонтирането на паметника на съветската армия в София, но това стана след като реално дейностите за това са приключили.

По иск на "Възраждане" от петък съдът разпореди да бъдат прекратени безусловно действията по демонтажа, които не се извършват в изпълнение на представен административен акт или на закона, съобщиха от пресцентъра на административния съд във вторник.

Съдът посочва като мотиви липсата на административен акт или договори, от които да става ясно какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника. Не е ясно и каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтаж, за съхранение и охрана на фигурите и каква сума е предвидена за реставрацията и последващото им монтиране. Не са посочени длъжностни лица, които да контролират изпълнението на демонтажа и реставрацията на паметника.

Разпореждането подлежи на незабавно изпълнение от органите на реда, а областният управител може да обжалва в тридневен срок от издаването.

В понеделник от областната управа обявиха, че дейностите по реставрация на паметника не подлежат на съгласуване с експертния съвет на Министерството на културата.

Върхът на паметника е празен

Същевременно обаче демонтажът на фигурите де факто приключи, след като и краката на високите фигури бяха свалени във вторник. Те бяха последната останала част от фигурите.

Последната част от фигурите беше преместена във вторник, Сн. БГНЕС

Демонтажът на паметника започна преди седмица, на 12 декември. През това време неговите защитници, най-вече в лицето на БПС и "Възраждане", опитаха всякакви акции, за да го спрат.

Пазителите на монумента заедно с общинските съветници от БСП и Мая Манолова блокираха за кратко Орлов мост и движението по Цариградско шосе миналия вторник. Протест в защита на паметника организираха и от "Възраждане" в сряда.

В четвъртък червени депутати се опитаха да нахлуят в областната управа на София, за да говорят с управителката Вяра Тодева. В парламента пък двете опозиционни партии заедно с ИТН блокираха работата на институцията. Общинарите от двете партии на свой ред заявиха, че ще внесат доклад за местен референдум, а демонтажът беше атакуван и пред съда.

Бяха заведени две дела в софийския административен съд, а президентът също пламенно защити монумента.

От областната управа публикуваха плана за демонтаж на паметника и снимки, показващи множество пукнатини по фигурите.

В началото на август областният управител на София Вяра Тодева заяви, че ще изпълни решението на Столичния общински съвет от март, когато бе поискано държавата в лицето на областната администрация, да премести композицията в Музея на социалистическото изкуство.

mediapool.bg