Кламер БГ - Новини: Денков обяви "въздушния" Шенген за "голям успех", а Борисов гарантира подкрепа от "приятеля" Орбан

Денков обяви "въздушния" Шенген за "голям успех", а Борисов гарантира подкрепа от "приятеля" Орбан

България

|
Вт, 19 Дек 2023г. 18:33ч.
Денков обяви "въздушния" Шенген за "голям успех", а Борисов гарантира подкрепа от "приятеля" Орбан

Влизането в Шенген по въздух бе определено от премиера като голям успех, сн. GettyImages

Премиерът Николай Денков определи евентуално влизане във "въздушния" Шенген, като голям успех, но уточни, че продължават преговорите с Австрия България и Румъния да се присъединят към зоната за свободно пътуване и със сухопътните си граници.

"Първо, да влезем във въздушния и морския Шенген, това вече си е голям успех. Така че нека първо да се зарадваме на това. Ще преговаряме до последния момент за това и сухопътните граници да бъдат включени", посочи Денков.

Още по темата

Румъния приема "офертата" на Австрия за "въздушен" Шенген

18 декември 2023 14:49

Според дипломатически източници вероятно решение за влизането на двете балкански държави с въздушните им граници може да бъде взето през януари. Засега обаче Виена остава твърда в намерението си да не допусне пълноправното им членство.

България вече отклони възможността за поставяне на допълнителни условия към България от австрийска страна.

Румъния също прие "офертата" за влизане само по въздух, като очакванията са, че трябва да последва скорошно решение и за влизането по земя, тъй като Австрия остава изолирана.

Във вторник Унгария потвърди, че няма да спира България, а до дни се очаква и окончателното решение на Нидерландия.

България вече е готова да реорганизира проверките по летищата

Вътрешният министър Калин Стоянов от своя страна съобщи, че България има готовност веднага да реорганизира проверките по летищата, ако България бъде приета в Шенген по въздух.

"Считам, че през тези дни ще бъде взето и решението в парламента в Нидерландия, с което ще се потвърди изказването на премиера Рюте за това да дадат "зелена светлина" за България. В момента остава Австрия. Няколко пъти съм го казал: те продължават да твърдят, че според тях, Шенгенското пространство не функционира както трябва като цяло", каза Стоянов.

Австрия обвързва присъединяването на България и Румъния с цялостна реформа на Шенген, около която обаче няма съгласие.

"Съвсем скоро"

Еврокомисарката по иновации Илиана Иванова коментира, че се надява съвсем скоро "да станем пълноправен член на Шенген, защото от 12 години изпълняваме критериите за членство".

Още по темата

Нидерландия вдига "ветото" върху влизането на България в Шенген (обновена)

15 декември 2023 17:10

"България отговаря на критериите и трябва да бъде приета като пълноправен член напълно в Шенгенството пространство. Позицията на ЕК беше ясно потвърдена и с последните посещения по границата", посочи Иванова.

Чака се санкция от парламента в Хага

Миналата седмица правителството на Нидерландия реши да вдигне "ветото" върху присъединяването на България, но се очаква и санкция от парламента в Хага.

Иванова не се ангажира с очаквания за решението на нидерландския парламент.

"Аз не искам да гадая какви ще бъдат развитията в парламента", каза тя.

Нидерландия е в трудна политическа ситуация, след като крайнодясната, популистка, антиислямистка и евроскептична Партия на свободата на Герт Вилдерс спечели драматична победа на предсрочните парламентарните избори.

Партията обаче остава изолирана и трудно ще формира правителство.

Борисов след разговор с Орбан: Унгария ще продължи да подкрепя

Още по темата

Унгария пак заплаши с вето за Шенген заради газовата такса

16 декември 2023 16:50

Заради предупреждение от Унгария, че ако България въведе такса върху транзита на руския газ, парламентът преди ден я отмени със задна дата.

"Унгария ще продължи да подкрепя категорично България в пътя ѝ към Шенген", написа във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след разговор с унгарския премиер Виктор Орбан.

"Информирах го, че вчера Народното събрание окончателно премахна допълнителната такса за пренос на газ. В края на седмицата решението ще бъде публикувано и в Държавен вестник", посочва в публикацията си Борисов.

Малко по-късно унгарският министър на външните работи Петер Сиярто каза, че Унгария ще оттегли възражението си срещу присъединяването на България към Шенгенското пространство, след като българският парламент официално потвърди отпадането на допълнителния данък върху доставките на руски газ.

"Бях информиран от българския си колега, че вчера българският парламент е отменил този закон", заяви Сиярто.

Той добави, че след като законът бъде публикуван в петък в българския "Държавен вестник", Унгария ще се откаже от възражението си и ще поиска от Европейската комисия да спре наказателната процедура, започната по инициатива на Будапеща.

mediapool.bg