Кламер БГ - Новини: Перник, Плевен и Ловеч са на воден режим

Перник, Плевен и Ловеч са на воден режим

България

|
Пон, 18 Ноем 2019г. 17:54ч.
Перник, Плевен и Ловеч са на воден режим

Плевен, Ловеч и Перник са на воден режим, заради недостиг на вода.

В Плевен и Ловеч вода няма само през нощта – от 23 до 6 часа, докато в Перник режимът е от 5 до 10 часа и от 17 до 22 часа.

Кметът на Перник Станислав Владимиров обяви, че ще сигнализира прокуратурата за водната криза в града. По думите му още в началото на годината е имало прогнози, че тя ще бъде сушава. Това е било червената лампичка, но мерки не са взети, каза Владимиров.

Причините за пресъхването на язовир "Студена"

Месеци наред оттокът от язовир "Студена" е надвишавал многократно притока и въпреки това до началото на ноември не е било спряно водоподаването за промишлеността, каза кметът. Според него е необходимо да се установи дали управлението на ВиК дружеството е довело до водната криза.

Управителят на ВиК Иван Витанов категорично отрича язовирът да е източван заради ремонта на стената, каквито съмнения има. Той посочва като причина за кризата сушата, многократно увеличените аварии и голямата загуба на вода по старата и амортизирана водопроводна мрежа, които са около 80%. Само до преди няколко дни загубите на водата се отчитаха от Витанов от порядъка на 60 – 65%.

Разследване на offnews.bg по темата показва, че тази година не е била по-сушава от предишните. Разследването показва, че обемът на язовира намалява в месеците, когато се ремонтира стената му, което навежда съмнения, че не е направено от водолази. Освен това от предприятието "Стомана" Перник също е било захранвано от язовир "Студена" и едва след обявяването на водния режим е включило собствените си водоизточници.

Режимът на водата в Перник беше въведен заради драстично намалелия воден обем на язовир "Студена".Той е в сила и за жителите на Батановци и още 9 села в община Перник.

Потърпевши от режима са както домакинствата, така и детски градини, училища, болници, бизнесът. Перничани настояват за оставки и търсене на съдебна отговорност на виновните за водната криза и се готвят за протест на 20 ноември.

Ловеч и Плевен също са на воден режим

В Ловеч отново се въвежда режим на водата заради намалелия дебит на водоизточниците.

От тази вечер водоподаването ще бъде спирано от 23 до 6 часа, съобщи БНР.

Изпълнителният директор на ВиК-Ловеч Данаил Събевски каза, че дебитът на водоснабдителна група "Черни Осъм" отново е паднал до 300 литра в секунда, което не е достатъчно да задоволи нуждите за питейно-битово водоснабдяване.

За нормално водоподаване в общините Ловеч и Плевен е необходим дебит от 400–450 л/сек. Шефът на ВиК-Ловеч твърди, че засега няма опасност от по-сериозен воден режим в региона.

В община Плевен жителите са на воден режим от месец, като вода няма през нощта.

"Да се направи водохващане от водите на река Черни Осъм и по този начин да се реши въпросът в Троян, Ловеч и Плевен", предлага кметът Георг Спартански. Според него няколко десетилетия само се говори и нищо не се прави.

mediapool.bg