Кламер БГ - Новини: Вече 150 съдии искат дисциплинарно преследване срещу Гешев и извинение

Вече 150 съдии искат дисциплинарно преследване срещу Гешев и извинение

България

|
Пон, 18 Ноем 2019г. 18:14ч.
Вече 150 съдии искат дисциплинарно преследване срещу Гешев и извинение

Общо 150 съдии са подкрепили до този момент подписката с искане за започване на дисциплинарно преследване срещу излъчения от Висшия съдебен съвет (ВСС) кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Съдиите искат казват, че Гешев е отправил заплахи към члена на ВСС Атанаска Дишева, както и че се държал "неучтиво, нетолерантно и неуважително" с нея и с Олга Керелска, която също е член на съдебния съвет. Магистратите настояват да чуят извинения от прокурор Гешев и правосъдния министър Данаил Кирилов. В подписката са се включили над 8% от всички съдии в страната.

В петък общо 64 съдии бяха подкрепили подписката, а в понеделник техният брой се е увеличил значително. Събирането на подписите продължава. Съдиите казват, че поведението на Гешев и Кирилов пред ВСС е уронило "недопустимо авторитета на съдебната власт и са неприемливи дори от гледна точка на най-ниските изисквания за етично отношение, вежливост и възпитание".

По-рано през деня най-вероятният бъдещ главен прокурор Иван Гешев обясни, че не смята да се извинява на Атанаска Дишева.

По време на второто гласуване на кандидатурата му в четвъртък Гешев каза на Дишева, която многократно е критикувала кандидатурата му, че от нея ще стане прекрасен общински съветник. Тя разтълкува думите му като намек за прекратената магистратска кариера на Методи Лалов, който напусна системата. Ден по-късно над 100 съдии поискаха Гешев да се извини. Прокурорът първо твърдеше, че не е заплашвал, а сега казва, че шегите му остават неразбрани.

"Прочетох, че някой иска да се извиня. Не смятам да се извинявам на някой за това, че този някой няма чувство за хумор. А иначе, дай Боже, и мен така да ме заплашват – че ще имам блестяща политическа кариера", обяви Гешев в Русе, където се похвали със заловени 93 кг. хероин заедно с шефа на митниците Георги Костов и главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Часове по-рано прокурори и следователи писаха до президента Румен Радев с искане да издаде указ за назначаването на Гешев.

Гешев успя да "разконспирира" съдиите, които настояват за извинение. Според него това било акция на Съюза на съдиите в България. Бъдещият главен прокурор заяви, че не разбира защо организацията не искала да застане с името си.

mediapool.bg