Кламер БГ - Новини: Радев наложи ново вето заради възможност за скрита приватизация

Радев наложи ново вето заради възможност за скрита приватизация

България

|
Ср, 17 Окт 2018г. 12:06ч.
Радев наложи ново вето заради възможност за скрита приватизация

Президентът Румен Радев наложи вето върху част от промените в Закона за държавната собственост, тъй като според него създават "възможност за скрита приватизация на дружества от забранителния списък”, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според Радев е ”недопустимо правната уредба да се превръща от средство за защита в законодателни решения, които увреждат обществения интерес“.

”Справедливостта и честността на приватизационния процес обяснимо са във фокуса на обществото, защото чрез този процес в частни ръце преминават блага, създадени с труда на много поколения. Поради това законовите правила трябва ясно и точно да регулират разпореждането с държавната собственост”, посочва държавният глава

Той атакува промените, премахващи забраната за апортиране на имоти и вещи, които са собственост на търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие. Освен това с промените в закона се предвижда възможност за апортиране на имоти и вещи, които не са обособени части от дружества, в търговски дружества с държавно или общинско участие.

”Посочените разпоредби противоречат на целта на забранителния списък, а именно - да не се приватизират без решение на Народното събрание дружества, които имат структуроопределящо значение за икономиката или висока обществена и социална значимост”, посочва президентът.

Според него се създава законова възможност за скрита безплатна приватизация на дружества от забранителния списък чрез апортиране на техни имоти и вещи.

Освен това се ”премахва важен правен способ за защита на държавния интерес, когато търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие учредяват или участват с парична или непарична вноска в търговски дружества, чийто капитал не е тяхна собственост”.

Отнема се възможността в тази хипотеза направилите апорт търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие да имат блокираща квота при вземане на решения за изменение на устава или на дружествения договор, за увеличаване и намаляване на капитала.

Според него това правило ще рефлектира и върху търговските дружества от забранителния списък, които няма да могат да се противопоставят на взимането на решения за отчуждаване на апортираното от тях имущество в полза на трети лица.

”Така се създава още по-реална опасност за скрита приватизация по отношение на дружества, които би трябвало да подлежат на приватизация само след решение на Народното събрание“, посочва Радев.

Това е поредното му вето, но досега парламентът се съобрази само с това върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

mediapool.bg