Кламер БГ - Новини: Спешни промени, търсене на виновни и кампания в подкрепа на донорството

Спешни промени, търсене на виновни и кампания в подкрепа на донорството

България

|
Ср, 17 Окт 2018г. 12:53ч.
Спешни промени, търсене на виновни и кампания в подкрепа на донорството

Бързи законодателни промени, мащабна кампания в подкрепа на донорството и търсене на виновни за прекратените белодробни трансплантации в европейски клиники. Това обеща здравният министър Кирил Ананиев след среща при премиера Бойко Борисов с близките на Адриан Петков, който в събота почина без да дочака нужната му трансплантация след възникналите неуредици с лечението на българи от миналата година.

Белодробни трансплантации не се извършват у нас, а от миналата година страната ни остана без договор с единствената европейска клиника, която приемаше нуждаещите се българи – тази във Виена. Последваха дълги месеци на кореспонденция между българските власти и европейската донорска мрежа Евротрансплант, преговори с чужди клиники и постоянни уверения, че решението на проблема е съвсем близо. След смъртта на Адриан в събота обаче се оказа, че страната ни изобщо не може да се надява на договор с европейска клиника, което налага тотална промяна в плана, а именно – да се търсят чужди трансплантолози, които да трансплантират нуждаещите се у нас докато ние изградим собствена база и екипи.

Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова, която също участва в срещата, заяви че се ангажира с приемането в спешен порядък на законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство и развитието на трансплантационната ни система.

“Свързал съм се с колеги - министри на здравеопазването от няколко европейски държави, които обещават методическа помощ за обучаването на наши екипи и съдействие за създаването на условия за белодробни трансплантации у нас. Без донори България няма как да успее. За да станем пълноправен член на Евротрансплант годишно трябва да имаме 70 донора, а в момента имаме под 10“, каза Ананиев след срещата.

Той уточни, че едва след като страната ни отговори на това условие, българските пациенти могат да бъдат лекувани в европейски трансплантационни центрове.

Едновременно с това страната ни ще работи по изграждането на собствен капацитет. Реалистичният срок това да се случи е две-три години, коментира още здравният министър.

“Необходимо е да се проведе мащабна информационна кампания за донорството, защото без донори няма как да помогнем на нуждаещите се от трансплантация“, каза Ананиев.

Същевременно Ананиев обяви, че ведомството му, което от пролетта обещава “скорошно разрешаване“ на кризата с трансплантациите на бял дроб, ще прави спешна проверка за периода от 2016 г. до 2018 г. относно дейността на МЗ, Комисията за лечение в чужбина и Изпълнителната агенция по трансплантация по случая на Адриан. Проверката ще проследи какви взаимоотношения са имали институциите както с австрийската клиника, с която страната ни не поднови договора си, така и с Евротрансплант.

“Констатираните нарушения ще бъдат строго санкционирани“, обеща министърът.

Успоредно с това ще върви и проверка относно липсата на процедура по подновяване на договора с трансплантационния център във Виена.

“Ще бъде направена проверка защо е преустановен договорът с австрийската клиника, къде е вината, за да се понесе отговорност", увери Ананиев.

“Искаме да стигнем докрай в нашите разследвания. Най-малко, за да отговорим на родителите на Адриан, а пък и други хора, които чакат предстоящи трансплантации - къде е вината, кой е сгрешил, за да си я понесе и оттук нататък да не се повтарят грешките“, каза Ананиев.

Той обяви още, че Министерството на здравеопазването изгражда трансплантационен регистър. Той ще включва информация за предтрансплантационното състояние, данни за самата трансплантация, както и за следоперативното състояние и следене на българските граждани. Целта е да има комплексна картина на здравните грижи, оказвани на пациентите, нуждаещи се от трансплантация.

Близките на Адриан изразиха след срещата увереност, че с общи усилия с институциите ще успеят да променят състоянието на системата.

mediapool.bg