Кламер БГ - Новини: Предадена е на съд "Фирмата" за дрога, рекет и убийства

Предадена е на съд "Фирмата" за дрога, рекет и убийства

България

|
Пон, 14 Ян 2019г. 15:30ч.
Предадена е на съд "Фирмата" за дрога, рекет и убийства

Специализираната прокуратура предаде на съд група от 18 души, които ще отговарят за производство и разпространение на наркотици, рекет, побои и поръчителство на убийството на двама прокурори, което е останало нереализирано. Според обвинението бандата е била ръководена от Иван Йосифов и Петко Стоянов. Те са кръстили групата си "Фирмата", а целта е била доста амбициозна - да овладеят целия наркопазар на територията на София.

Събрани са доказателства, че престъпната група е била създадена в началото на януари 2018 година, твърди прокуратурата.

Иван Йосифов е син на известния гангстер Йосиф Йосифов – Костинбродския, който бе съден за "Фабриката за убийства", но успя да се укрие от правосъдието. Любопитното е, че докато Иван Йосифов бе в ареста, му се роди дете през юли миналата година. Прокуратурата обаче има собствен план за бъдещето на младия баща.

"Иван Йосифов и Петко Стоянов са познавали всеки от привлечените участници, както и опита им в разпространението на наркотици. Нарекли престъпното сдружение "Фирмата“, а като негова крайна цел определили завладяването на наркопазара в София. Това наложило към основната дейност да бъдат включени и силови действия - побоища, принуда, рекет, поръчкови убийства", се казва в съобщението за делото.

Има доказателства за разпространяване на марихуана, амфетамин, кокаин, хероин и екстази. Част от дрогата е била собствено производство – амфетамините и марихуаната.

Ръководителите на групата контролирали снабдяването й с наркотици, определяли начините на разпространение, подбирали хората, които да бъдат вербувани като дилъри, твърди прокуратурата. Йосифов и Стоянов решавали и кои лица да бъдат наказвани физически и как. Двамата нерядко участвали лично в разпространението на наркотици и в наказателни акции.

"Непосредствено след Йосифов и Стоянов в йерархията стоял Стефан Гевгелийски, макар участието му да се изчерпвало само с указания и поръчки. От създаването на групата до днес той изтърпява присъда в Софийския затвор", гласи информацията на държавното обвинение.

Престъпната група се снабдявала с големи количества дрога от България и Турция. Собственото производство било дислоцирано в родния град на Йосифов - Костинброд.

Прокуратурата публикува и ценоразписа на "Фирмата". Един грам кокаин струвал 140 лева, 1 грам хероин - 100 лева, 1 грам марихуана - 15-20 лева, 1 грам амфетамин - 12-20 лв.

"Наркотиците се предлагали под кодови наименования - марихуаната – като "долари" или "коприва"; амфетамините - "алфа ромео", "камък", "сиренце" или "ани"; кокаинът – "левове"; екстазито - "копчета", "бонбони" или "домино", а хероинът – като "кафе". Групата обичайно продавала по 1 кг марихуана дневно и между половин и 1 килограм амфетамини. Рекордът бил 10 000 таблетки екстази за денонощие", се твърди по делото срещу "Фирмата".

Убийство на прокурори

През май 2018 г. Гевгелийски възложил на Иван Йосифов и Петко Стоянов задачата да организират убийствата на двама прокурори от специализираните прокуратури и двама разследващи полицаи, обясняват от специализираната прокуратура.

Ръководителите на "Фирмата" свикали среща с част от колегите си, на която били обсъдени начините на покушенията, на кои доверени лица може да се възложи изпълнението, какви оръжия да бъдат използвани.

Йосифов и Стоянов дали указания на членове на групата да проследяват всекидневния маршрут на придвижване на "поръчаните" прокурори, да установяват всекидневните и обичайните им навици, както и местата, където живеят, които посещават, където обичайно паркират личните си автомобили. За тази цел били ангажирани и определени лица извън престъпното сдружение.

mediapool.bg