Кламер БГ - Новини: Стотици роми поискаха оставката на Каракачанов с протест в София

Стотици роми поискаха оставката на Каракачанов с протест в София

България

|
Пон, 14 Ян 2019г. 16:38ч.
Стотици роми поискаха оставката на Каракачанов с протест в София

Над 200 души от ромски произход излязоха в понеделник на протест пред Министерския съвет с искане за оставката на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов. Тяхното недоволство бе провокирано от започналото събаряне на ромската махала в пловдивското село Войводиново и коментара на Каракачанов, че "циганите са станали изключително нагли". Протестиращите обвиняват вицепремиера, че "всява етническа омраза"

Новият изблик на предизборно етническо напрежение започна с побоя, който двама братя от ромски произход нанесоха на военнослужещ в центъра на Войводиново на Йордановден. Реакцията на Каракачанов беше светкавична. Той посети селото и направи коментара си за "изключително наглите цигани", а след това провокира и събарянето на ромската махала.

Ромите протестираха в София с плакати "Каракачанов, върви си", "Войводите не събарят къщи" и "България казва "Не" на нацизма". Протестиращите искат оставката на Каракачанов, защото задълбочава проблема с липсата на права на ромското малцинство.

Част от протестиращите зададоха и въпроси пред медиите. Единият от тях бе: "Как се е плащал токът в ромската махала във Войводиново, като са били незаконни постройките там?" Другият въпрос бе: Каква работа има Каракачанов във Войводиново и защо един вицепремиер всява етническо напрежение?

"На циганите им дайте да чистят София и България, но ако не искат, българите ще ги молят да им почистят боклуците. Ние имаме образовани хора и ако не излязат три дни на работа, България ще потъне в боклуци", коментираха част от ромите, цитирани от news,bg.

"Мили братя и сестри, нека да покажем, че ние сме български граждани, че сме част от България и ние не сме бежанци. Ние не сме извънземни и не сме парашутисти и трябва да се държат с нас подобаващо. Днес сме тук да кажем твърдо не на разделението, обидите и расизма, а да на разбирателството", казва участник в протеста.

Лидерите на ромската демонстрация допълват, че в електронната им петиция с настояване за оставката на Каракачанов вече са се подписали над 1000 души. По-рано в понеделник Каракачанов коментира демонстрацията с думите, че "всеки има право да протестира".

"Всички тези организации, които години наред усвояваха огромни пари (за интеграция на ромите - б.р.), е хубаво да дадат най-накрая един отчет колко пари получиха и за какво ги изразходиха".

"Защо така се получава, че след тези стотици милиони, да не кажа милиарди, които се изляха и по европейски, световни и национални фондове, защо няма ефект от това, те са основните отговорни за това, защото те получаваха тези пари", каза Каракачанов.

Отговорник за интеграцията на ромите в сегашния кабинет "Борисов" бе съпредседателят на "Обединени патриоти" Валери Симеонов. След оставката на Симеонов функциите му бяха поети от Мариана Николова, която е също е излъчена от националистическата коалиция, в която участва и Красимир Каракачанов.

mediapool.bg