Кламер БГ - Новини: Млади българи от чужбина искат да са в евролистите на големите партии

Млади българи от чужбина искат да са в евролистите на големите партии

България

|
Пон, 14 Ян 2019г. 17:53ч.
Млади българи от чужбина искат да са в евролистите на големите партии

За европейските избори не търсете партийните довереници, не търсете близки приятели, не говорете за Европа на народите и не подкрепяйте Виктор Орбан. Намерете тези българи, които гледат напред и към звездите". Такъв емоционален призив отправи председателят на клуб "Милениум" Румен Чолаков към ГЕРБ, БСП и другите съществуващи и все още несъздадени партии и коалиции у нас. Това стана в понеделник на дискусия за бъдещето на Европейския съюз, организирана от клуба, в която участваха Чолаков, вицепремиерът Томислав Дончев (ГЕРБ) и президентът на ПЕС Сергей Станишев.

В "Милениум Клуб България" участват млади българи, които живеят в чужбина. В последните месеци те дадоха заявка, че са готови да участват в евроизборите, като пред тях стоят три възможности- техни лица да са част от листи на вече съществуващи партии, да са част от листи на още несъздадени партии или да създадат своя партия, което обаче е най-нереалистичният вариант. От клуба са отворени към всички проевропейски партии. Засега казват, че нямат яснота за конкретни партии, защото е важно какви са идеите и позициите, а този разговор тепърва предстоял. Било важно и как ще се откликне на призива им за нови лица в евролистите.

"Аз живея в чужбина от 11 години и често се казва, че за да се докажеш в една чужда страна, ти трябва да бъдеш 10 пъти по- добър от местните си конкуренти. Това важи и за България в ЕС, и за нашите представители в Европейския парламент. Ако искаме да бъдем на масата, а не в менюто, нашите евродепутати трябва да бъдат поне толкова добри – като образование, контакти, опит, знание на чужди езици, отдаденост, енергичност, колкото всички най-добри представители на най-старите членки на ЕС. А даже и по-добри", каза Чолаков по време на дискусията, визирайки именно кадрите на "Милениум", но и не само. Думите му обаче останаха без отговор от Дончев и Станишев.

За самия Станишев все повече се говори, че може и да не е кандидат за евродепутат на БСП. Причината били различията му с позициите на партията по ключови теми. Преди дискусията той коментира, че тази тема не е на дневен ред. За него обаче не било проблем, че БСП включи в платформата си за евроизборите позициите си срещу Истанбулската конвенция и Пакта за миграция на ООН, въпреки че той защитаваше и двата документа.

"Не е много разумно БСП да акцентира на различията си с ПЕС. Трябва да се търси общото“, предупреди все пак Станишев.

Кои са трите сценария за бъдещето на Европа?

Според вицепремиера Томислав Дончев трите сценария са интеграция, тотална дезинтеграция или частична дезинтеграция, каквато е идеята за Европа на две скорости. "Европа е на кръстопът (...) Хубавото е, че можеш да избереш правилния път, а лошото – че можеш да избереш грешния", обобщи мъдро той.

Лидерът на ПЕС очерта малко по-различни сценарии. Единият е Европа на статуквото, който според него се олицетворява от ЕНП, която през последните 20 години доминира над институциите и формира политиките и облика на ЕС. "Този сценарий е Европа на неравенството, неравенство, което вече е нетърпимо. Виждаме "жълтите жилетки" и много други прояви на недоволство, защото именно неравенството създава този обществен разлом, който не дава сили да се движиш напред", каза Станишев и добави, че в този сценарий влиза и "Европа на няколко скорости".

Вторият посочен от него сценарий е "Европа на нациите".

"Звучи гордо и прекрасно, защото всички идваме в ЕС от една държава, от друга, ние сме патриоти, гордеем се с историята си. Звучи примамливо. Къде отива човек, когато има проблем и търси подкрепа? При своето семейство. В глобален план това е държавата. Тази идея развива скорост през последните години, заради множеството кризи- икономическа, социална, политическа, психологическа, всякаква( ...)При тези глобални проблеми е пълна илюзия, лъжа и измама към хората е да кажеш, че ще решим проблема с тероризъм, миграция, икономически кризи, като се върнем в доброто старо време, в златния век, който никога не е съществувал", обясни той.

По думите на Станишев третият сценарии за бъдещето на ЕС е "Европа на възстановените ценности" – солидарност и взаимно уважение. "Малко са лидерите с кураж, които да водят, а не да следват общественото мнение", коментира Станишев. Изгледите към момента са ръководените от него европейски социалисти да постигнат най-ниския си резултат на европейски избори.

Дончев: Проблемът на ЕС е, че няма голяма цел

Дончев е на мнение, че не може да има икономически или политически аргументи за разпадането на ЕС. Съюзът обаче имал проблеми и на тях трябвало да бъде направен задълбочен анализ, за да се намери "заболяването и дори лечението". По думите му склонността на държавите да се затварят в националните си граници е обяснима, защото глобалният свят не е уютен: "Натискът на глобалния свят ни кара да се връщаме към традиционното, да си живеем в рамките на националните граници, но няма нито един сериозен проблем, който да може да бъде решен в рамките на националните граници".

Вицепремиерът даде примери, че държавите сами няма как да решат проблеми като мигрантския натиск, климатичните промени, и дори социалните проблеми.

По думите му него един от проблемите пред ЕС е, че в днешно време е трудно да обясниш как работи една държава, а още по-трудно да обясниш как работи ЕС. И това ставало във време, в което "няма никакъв проблем, ако вярваш в еднорози, да създадеш общност в социалните мрежи, където да твърдиш, че си видял такива".

Според Дончев обаче ЕС няма голяма цел, която да обединява и да катализира мисленето в една и съща посока. Вместо това през последните години ЕС ефективно управлява всякакъв вид кризи. "Новата идея на Европа трябва да е дръзка, а не чиновническа. Защо Европа няма нито един голям проект за изследване на космическото пространство. Има технологии, но не и политики. Вероятно сме закъснели да се включим в подготовката за мисия на Марс", обясни Дончев и подчерта, че общата идея трябва да пленява въображението и да катализира мислене. По думите му това може да бъде и социална тема.

Вицепремиерът лансира и друга свия идея – веднъж годишно да има "Ден без ЕС", в който да има визи за минаване през границите, да има мита за превоз на стоки в ЕС. "Тогава евроскептиците драстично ще намалеят", смята той.

Станишев: Европа трябва да бъде спасена от две заплахи

Лидерът на ПЕС изрази тезата си, че най-големите заплахи за ЕС идват от две посоки - статуквото и войнстващият краен национализъм.

"Заплахата от статуквото арогантно казва, че всичко е наред, ние излязохме от кризата, имаме икономически растеж, безработицата е ниска. Никакви промени не са необходими. Това е абсолютно неприемливо за мнозинството от хора в ЕС. Втората заплаха това е войнстващият краен национализъм. Опасен е, освен неработещ. Той се нуждае от образа на враг, който може да бъдат бежанците, етническите малцинства. Винаги това довежда до там, че враговете са съседите ни. Нали от това избяга ЕС, нали най-голямата ценност е, че 70 години живеем в мир", каза Станишев и подчерта, че идеята за Европа на мира е безкрайно ценна и "днес трябва да се борим за нея".

За средна страна, каквато сме ние, най-добрата защита и намирането на балансите, свързани с националните интереси, е да бъдем част от общността, каза Станишев: "Иначе оставаме сами срещу всички предизвикателства, заобиколени от големите играчи, които винаги се държат арогантно, когато общуват с малките. В тази общност, ако умееш, може да отстоиш своите интереси и идеи, намирайки вътрешни съюзници, опирайки се на европейските ценности, които са ценности на солидарност, взаимно разбирателство, търсене на баланси".

"Милениум": Призракът на евроскептицизма броди из Европа

Румен Чолаков пък коментира, че различни политици използват старата стратегия на старите режими – търсенето на враг, когото да мразим. "Призрак броди из Европа. Призракът на евроскептицизма, зад който няма идеология (...) Зад Европа на отечествата наднича задушаването на свободата на словото и не само", каза той и добави, че национализмът е създаден за обединение, а не това, в което се превърна през ХХ век.

Председателят на клуб "Милениум" застана зад идеята за пряк избор на общ европейски президент, който да замени председателя на ЕК. Според него бъдещето на ЕС е в идеята за Съединени европейски щати.

Той прогнозира, че до две години ще дойде нова финансова криза.

mediapool.bg