Кламер БГ - Новини: ДБГ: Все по-вероятно е десните да се явят разделени на евроизборите

ДБГ: Все по-вероятно е десните да се явят разделени на евроизборите

България

|
Пон, 14 Ян 2019г. 15:31ч.
ДБГ: Все по-вероятно е десните да се явят разделени на евроизборите

Разговорите за обединение на десните партии, които на последните парламентарни избори останаха извън Народното събрание, е забуксувал. Все по-вероятно е те да се явят разделени и на евроизборите през май, обявиха от "Движение България на гражданите" (ДБГ) в понеделник на пресконференция.

Зам.-председателят на партията Найден Зеленогорски каза, че вижда широка дясна коалиция между ДБГ, СДС, БЗНС, "Демократична България", "Българска нова демокрация" – тоест конфигурация, възстановяваща по някакъв начин бившия Реформаторски блок, разпаднал се в края на 2016 г. след като ГЕРБ "опраска" проекта на Христо Иванов за съдебна реформа, което обаче не попречи на ДБГ, СДС и БЗНС да останат лоялни на Бойко Борисов. Последващото разединение и прегрупиране остави всички тези играчи извън парламента, но през 2017 г. започна нов процес на консолидация – между "Да, България", ДСБ и "Зелените", които учредиха "Демократична България" и дадоха заявка за включване на още партньори, но засега такива няма.

ДБГ заявиха, че работели в тази посока и в края на миналата година имало раздвижване, което впоследствие замряло. Зеленогорски отказа да назове партиите, които са се отдръпнали от разговорите, но от намеците на ДБГ се разбра, че става дума за "Демократична България".

Според последното проучване на "Алфа Рисърч", "Демократична България" е с положителен електорален тренд. Подкрепа за нея заявяват 2.7% от общия брой избиратели, или около 5.5 – 5.8 % от готовите да гласуват в евроизборите. Прагът за спечелване на един евродепутат е малко под 6%, което означава, че "Демократична България" е на ръба.

СДС обяви миналата седмица, че започва разговори с широк кръг потенциални партньори за евроизборите, като ръководството предпочита "Демократична България", но в списъка са още НФСБ, ВМРО и дори "Воля".

Петър Москов, бивш говорител на разпадналия се Реформаторски блок, пък гласи консервативна коалиция, за която се водят разговори с НФСБ и СДС.

От ДБГ дадоха да се разбере, че се надяват все пак някакво обединение да се случи. Затова не желаят отсега да сочат виновници за неслучването му.

По информация на Mediapool, ако не се стигне до широка предизборна коалиция, ДБГ ще търси такава с партии център-дясно, които са извън "Демократична България".

"Часовникът цъка и то не в наша полза, а срещу интересите на десните политически сили. В този момент би било повече от добре да се активизират действията. В противен случай по-вероятно е на европейските избори да се явят две конкурентни десни листи в два конкурентни десни проекта, което може да нанесе сериозна щета на представителството на българската десница в Европарламента", предупреди Зеленогорски.

"Един широк десен проект, според мен, гарантира поне двама евродепутати. А явяването на две конкуренти листи може да доведе до това българската десница да не бъде представена в Европарламента и да се случи това, което се случи в българския парламент - с явяването ни в три проекта, ние направихме така, че наляхме допълнително 25 народни представители на ГЕРБ, на БСП и на ДПС, защото когато не влезеш, гласовете се преразпределят и отиват при най-големите", каза още Зеленогорски.

Председателят на ДБГ Димитър Делчев пък подчерта, че със сигурност не липсата на общи идеи и каузи е пречка за обединението в дясно, защото партиите нямали различия по този въпрос.

"Мога да кажа, че в миналото разделенията са били две – отношението към ГЕРБ и егоизма в дясно. Надявам се тези болести на десницата да не се проявят отново. Надявам се това, което виждаме, да не са симптомите на тези болести“, каза Делчев, а Зеленогорски добави, че всеки ден го спирали на улицата и го питали какво пречи на десните да се обединят, но той вече не знаел какво да отговори. "В дясно има партии, които мислят, че разполагат с цялото време на света, но в един момент се оказва, че 4 месеца преди евроизборите десните не знаят как ще се явяват".

От ДБГ обявиха, че в партията вече са започнали процедурите за издигане на кандидати за евродепутати, които ще бъдат издигнати или в обединен десен проект или в конкурентен десен проект. На въпрос дали бившият еврокомисар и екслидер на ДБГ Меглена Кунева би била издигната за кандидат, Делчев не отговори ясно. "Тече процес на номинации. Той ще приключи до седмици. В този смисъл все още е много рано да се каже кой може и кой не може да участва. Амбицирани сме да създадем листа, в която да са включени хора с ясна визия как трябва да се развива ЕС, да са проевропейци, да осъзнават слабостите на ЕС и да работят ден и нощ за решаването на проблемите на съюза“, каза той.

Зеленогорски се обърна към останалите партии в дясно с въпроса дали искат да се повтори резултата от предсрочните парламентарни избори. "Останалите политически сили вече стартираха своята кампания – и ГЕРБ и БСП, да не говорим за ДПС", подчерта той. Според тях целите на десните трябва да са не само обединение, което да спечели двама евродепутати, но и общо явяване на местните избори, на които да спечелят кмет на София. Те обявиха, че ръката им към останалите десни партии все още е протегната.

"Тези, които имат кураж, смелост и мъдрост, за да преглътнат, ако имат да преглъщат – нека да тръгнат с нас и да извървим пътя към тези цели (...) Ако сега сме разделени, това ще е лош сигнал за местните избори и за предсрочните парламентарни избори, защото мога да се направят рани, които да не заздравеят до местните избори. Нека кажа ясно: ако няма широко ясно обединение, а конкурентни листи, което е много вероятно – ще имаме сериозни проблеми и на местните избори", подчерта Зеленогорски.

mediapool.bg