Кламер БГ - Новини: Мръсен въздух в почти цялата страна

Мръсен въздух в почти цялата страна

България

|
Четв, 19 Дек 2019г. 17:42ч.
Мръсен въздух в почти цялата страна

Почти всички официални станции за измерване на качеството на въздуха в България показват опасно замърсяване основно с фини прахови частици.

Около 200 граждани на Благоевград протестираха с медицински маски на лицата и плакати срещу предприятия, които смятат за системни замърсители на въздуха в града. Протестиращите с шествие пристигнаха пред общината, където разговаряха с кмета Румен Томов, който им обеща адекватни мерки, предаде БГНЕС.

Организаторът на протеста Сергей Лазаров обясни, че основен замърсител на въздуха в областния град е био ТЕЦ "Рубин", както и два цеха в кв. "Струмско", произвеждащи палети.

Кметът Томов обясни на хората, че в началото на следващата година две мобилни станции ще следят за замърсяването на въздуха. В момента в Благоевград има една станция на Изпълнителната агенция по околна среда. Мобилните станции щели да стоят пред централата "Рубин".

В София за четвъртък вечер също се организира протест пред общината заради смога.

За пореден ден в столицата въздухът остана мръсен, а общината отново пусна безплатно паркингите към метрото за хората, които използват градски транспорт за придвижване в града.

Правеха се и отново проверки за незаконно горене на отпадъци.

Въпреки наднорменото замърсяване зелен билет за градския транспорт няма, тъй като въвеждането му изисква още по-сериозно среднодневно замърсяване, измерено на поне две от официалните градски станции, които следят качеството на въздуха.

Часовите данни на сайта на общината показват, че най-сериозно през деня е било замърсяването, отчетено от станциите "Павлово", "Надежда", "Хиподрума".

Проблемът предизвика и полемика в общинския съвет, както и размяна на реплики за манипулации и лъжи. Въпросът беше повдигнат от "Демократична България", които излязоха с декларация, в която за пореден път заявиха, че според тях общината не прави достатъчно за изчистването на въздуха.

"Имаме осъждане от Европейския съд в Люксембург за трайно лошото качество на въздуха в София. Имаме кмет, който призовава гражданите да не горят отпадъци, за да се отопляват, но пък подкрепя проекта за инсинератор, с който ще горим отпадъци, за да се отопляваме. В центъра на град в котловина, в която температурната инверсия често задържа дни наред натрупващата се във въздуха мръсотия. Имаме годишни цели за рециклиране, зададени от Европейски съюз и нямаме никакъв шанс да ги изпълним", бяха част от твърденията на опозиционната група в общинския съвет.

В нея от "Демократична България" обявиха, че ще правят нов опит за референдум за изграждането на инсталация за производство на ток и парно от гориво от отпадъци към "Топлофикация - София". Според тях този проект ще доведе до още по-голямо замърсяване, а пълната информация за когенерацията умишлено не се предоставя.

"Групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет не желае да бъде съорганизатор на фестивала "София НЕ диша". Затова с настоящата декларация заявяваме, че нашата група от 12 търси тринадесети общински съветник, достатъчно смел, че да остави партийните си или други зависимости на заден план и да се присъедини към искането ни за референдум срещу строежа на инсинератор в София", прочете председателят на групата в общинския съвет Методи Лалов.

Фандъкова отговори, че Лалов използва лъжи и манипулации, а за пример даде твърдението, че София е осъдена от Европейския съд заради замърсяването на въздуха. Тя припомни, че присъдата е за България и е заради неспазпазването на изискванията за качество на въздуха в почти всички големи градове.

"Проблемът със замърсяването на въздуха е голям. Но не кметът трови софиянци, както чух да се казва. Този проблем не се решава за 1 - 2 години и с декларации. Истинското решение можем да очакваме, когато с ваша помощ предприемем мерки за ограничаване на движението на автомобили в определени части на града в дни със замърсяване. Когато решим проблема с битовото отопление", каза Фандъкова. Тя за пореден път призова гражданите да променят навиците си, ако искат да дишат по-чист въздух.

mediapool.bg