Кламер БГ - Новини: Заместниците на Фандъкова официално станаха 9

Заместниците на Фандъкова официално станаха 9

България

|
Четв, 19 Дек 2019г. 17:58ч.
Заместниците на Фандъкова официално станаха 9

Заместниците на столичния кмет Йорданка Фандъкова официално вече са девет. Новата структура на общината, която включва зам.-кмет по общественото строителство, както и такъв, отговарящ за дигитализацията и иновациите, беше гласувана в четвъртък от общинския съвет.

Фандъкова обяви и кой ще заеме последния свободен пост на зам.-кмет - този по строителството – инж. Цветан Божинов. Той ще отговаря за изграждането на транспортна инфраструктура, обществени сгради и ВиК мрежи. Името му не е публично известно. Фандъкова го описа като човек с 30-годишен опит, който е работил и ръководил големи инфраструктурни проекти, както и такива в сферата на жилищното строителство и изграждането на производствени сгради. Последно е ръководил строителството на нов метантанк на станцията за пречистване на отпадъчни води "Кубратово", която се стопанисва от "Софийска вода".

Цветан Божинов. Сн. Столична община

Назначаването на специален зам.-кмет по строителството беше един от предизборните ангажименти на Йорданка Фандъкова. Целта е така да се подобри координацията при изпълнението на големите проекти и те да се следят от един човек от проектирането до завършването.

Новите лица в екипа на Фандъкова са още бившият служебен министър Кристиан Костов, който ще отговаря за мобилността, и бившият директор на Столичната агенция за приватизация и инвестиции Владимир Данаилов, който ще отговаря за дигитализацията, иновациите и инвестициите.

Зам.-кмет по финанси и здравеопазване остава Дончо Барбалов, който временно се занимаваше и с транспорта, след като Евгени Крусев подаде оставка заради обвинения покрай ремонта на ул. "Граф Игнатиев". За културата и образованието продължава да отговаря Тодор Чобанов. Досегашният зам.-кмет по строителството Ирина Савина ще ръководи направлението за европейски проекти и туризъм.

Йоана Христова ще продължи да ръководи дейностите, свързани с екологията. Ралица Стоянова като зам.-кмет ще запази направление "Законност, координация и контрол", а Албена Атанасова ще отговаря за "Социални дейности и интеграция на хората с увреждания".

Към направлението "Архитектура и градоустройство" на главния архитект Здравко Здравков вече минава и дирекцията за отчуждаване.

Предложенията на Фандъкова за нова структура на общинската администрация бяха критикувани от съветниците от "Демократична България", БСП и от независимия Борис Бонев. Аргументът им беше, че предложението на кмета е в един доклад с предложенията на трима районни кметове за промени в техните администрации - на "Нови Искър", "Красно село" и "Слатина". Така не можело да се гласува отделно за промените в централната и в районните администрации. Друг аргумент беше слабата аргументация на кмета.

"Чух упрек, че съм използвала процесуални хватки. Това не е в стила ми. Няма скрити ходове зад този доклад", отговори Фандъкова. По-късно тя благодаря на съветниците, подкрепили предложенията ѝ за промени в администрацията (основно от ГЕРБ и "Патриоти за София") и призова опозицията "ако има партийно решение да не се подкрепя нито един доклад, внесен от мен, това да се заяви ясно".

На заседанието на съвета беше гласувано още двама бивши районни кметове от ГЕРБ да влязат в бордовете на дружествата "Център за градска мобилност" и "Чистота Искър". Димитър Дилчев, който е бивш кмет на район "Студентски", вече ще е част от съвета на директорите на транспортното дружество, а Цветомир Жеков, бивш кмет на "Изгрев", отива в борда на "Чистота Искър".

Двамата бяха избрани без конкурс с гласовете на ГЕРБ и "Патриоти за София". Обяснението на управляващите за назначенията беше, че трябвало да се попълнят бордовете, тъй като в момента работят с двама души, което не било позволено по закон и така решенията на съветите на директорите можело да бъдат обявени за нищожни. Двамата кандидати пък имали нужния професионален и управленски опит, за да се справят с ръководството на двете дружества.

В същото време кога точно ще се обявят конкурси за шефове на общинските фирми не е ясно, тъй като общинските съветници от мнозинството обвързаха обявяването им с приемането на правилник към Закона за публичните предприятия. Отговорност за този нормативен акт има Министерския съвет, а срокът за създаването на документа изтича след 3 месеца. След това общината трябва да променя собствените си наредби, за да отговори на новото национално законодателство.

Заседанието на общинарите беше доста изнервено и дори се стигна до прекъсване на работата заради проблеми със системата за гласуване. В един момент на екраните, на които се показва кой как е гласувал по съответната точка, дори се появиха реклами. От ГЕРБ видяха в това опит за саботаж на заседанието.

mediapool.bg