Кламер БГ - Новини: Ветко и Маринела Арабаджиеви са в престъпна група, синът им Вълчо – не

Ветко и Маринела Арабаджиеви са в престъпна група, синът им Вълчо – не

България

|
Четв, 19 Дек 2019г. 18:12ч.
Ветко и Маринела Арабаджиеви са в престъпна група, синът им Вълчо – не

Прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу хотелиерската бизнес фамилия на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Двамата ще отговарят като участници в престъпна група за данъчни измами, укриване на данъци и изпиране на пари. Синът им Вълчо Арабаджиев не е участник в групата и е обвинен само в пране на пари. Според прокуратурата престъпленията са вършени в периода 2013-2018 г.

"Вълчо (Ветко б.р.) и Маринела Арабаджиеви са обвинени и в това, че в качеството си на лица, които осъществяват фактически действия и функции по управлението на търговски дружества, умишлено склонили представляващи въпросните дружества (също членове на групата) да избягват установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – при воденето на счетоводството да използват документи с невярно съдържание, да потвърждават неистина в подадени данъчни декларации и да приспадат неследващ се данъчен кредит", пише в съобщението на разследващите.

Драмата с Арабаджиеви се точи повече от година. Миналото лято специализираната прокуратура проведе акция в част от хотелите им, при която бе арестуван синът им Вълчо. Операцията почти съвпадна по време с тази срещу друг известен бизнесмен – алкохолният бос Миню Стайков. Двете фамилии се сродиха, след като синът на Стайков, също обвиняем, се ожени за дъщерята на Арабаджиеви. Впоследствие двамата се разведоха.

По време на операцията Ветко и Маринела Арабаджиеви не бяха в България. Двамата бяха арестувани месеци по-късно в Испания и екстрадирани у нас. В момента и двамата са в ареста. След няколко месеца задържане синът бе освободен срещу 500 хил. лв. гаранция.

Преди два месеца антикорупционната комисия КПКОНПИ наложи запори върху имущество за 310 млн. лв. на Арабаджиеви.

mediapool.bg