Кламер БГ - Новини: Пациенти с диабет настояват износът на инсулини да бъде спрян

Пациенти с диабет настояват износът на инсулини да бъде спрян

България

|
Ср, 01 Ноем 2023г. 18:10ч.
Пациенти с диабет настояват износът на инсулини да бъде спрян

“Тресиба“ (Tresiba) е един от най-трудните за намиране инсулини в аптеките.

Десетки инсулинозивисими пациенти настояха в отворено писмо до институциите да спрат износа на инсулини, за да им осигурят животоспасяващото лечение. Зад писмото застават 185 възрастни и деца с диабет със своите снимки, за да покажат, че не са “просто статистика“. Става въпрос за пациенти, използващи инсулините “Фиасп“ (Fiasp) и “Тресиба“ (Tresiba), които от месеци се откриват трудно в аптечната мрежа. Писмото е адресирано до премиера, министъра на здравеопазването, Агенцията по лекарствата, депутатите, Комисията за защита от дискриманиця и др.

След постъпването на писмото в парламентарната здравна комисия нейният председател Костадин Ангелов (ГЕРБ) настоя в свое писмо до здравния министър МЗ да спре износа на проблемните продукти.

“Оцеляхме в условията на Covid епидемия, оцеляваме и днес в условията, в които ни поставяте с липсата на желание да се справите окончателно с този болезнен проблем, а именно – липсата на инсулин! Вие имате властта и лостовете да прекратите тази война срещу инсулинозависмите деца и възрастни. Тази борба за всяка капчица инсулин не може да продължава. Не може в 21 век да сме подложени на геноцид заради лобита, печалби и реекспорт. Не може заради интересите на шепа фирми да ни превръщате в заложници. Ние не сме просто статистика. Зад всяка цифра строи човешки живот. Виждате лицата на инсулинозависимите: 185 деца, майки, бащи, братя, сестри, родители. Това е една нищожна част от всички инсулинозвисими пациенти в България”, пишат в писмото си засегнатите пациенти.

У нас има около 40 000 инсулинозависими пациенти с диабет тип 1 и приблизително 110 000 хиляди с диабет тип 2 на инсулинова терапия.

Авторите на писмото посочват, че с липсата на инсулин в аптечната мрежа те са дискриминирани по признак увреждане.

“Без инсулин, няма живот. След 96 часа без инсулин, настъпват тежки, фатални и необратими усложнения. Спрете реекспорта сега!“, се казва в писмото.

Въпросът с липсващите инсулини вече многократно беше повдиган от пациенти, омбудсмана и беше дискутиран в Народното събрание. Оказва се, че на хартия лекарства за диабетици у нас се внасят ритмично и ги има по складове, но на практика те масово не достигат до аптеките и пациентите не могат да си ги набавят. Ресорният зам.-министър Илко Гетов директно призна, че един от проблемните продукти се задържа по складове, за да бъде изнесен.

Тъй като паралелната търговия с лекарства е разрешна на ниво ЕС, а вътрешните механизми за спиране на износа у нас не работят ефективно, на практика редовно се формират дефицити на жизненоважни продукти.

В отговор на писмото на пациентите председателят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ) настоя здравният министър да издаде заповед за спиране износа на проблемните продукти.

В миналото подобни заповеди за забрана износа на лекарства са издавани единствено през Covid пандемията, когато бяхме в условия на извънредна ситуация. Не е ясно доколко такава забрана в момента ще бъде законосъобразна и дали МЗ няма да бъде осъдено, ако я издаде. Преди време въпросът отново беше обсъждан в парламентарната здравна комисия и тогава Ангелов сам допусна, че заповедта може да бъде отменена от съда, но поне докато трае лекарства няма да се изнасят.

mediapool.bg