Кламер БГ - Новини: ДАНС експулсира скрилия се в посолството руски журналист

ДАНС експулсира скрилия се в посолството руски журналист

България

|
Ср, 01 Ноем 2023г. 21:52ч.
ДАНС експулсира скрилия се в посолството руски журналист

Сградата на руското посолство в София, сн. БГНЕС

Заради "дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на България", Държавна агенция "Национална сигурност“ (ДАНС) експулсира от България кореспондента на вестник "Росийская газета" Александр Гацак и той вече е напуснал страната.

Moсква очаквано осъди поредния случай на изгонен от България руснак, заплаши с ответни мерки и само няколко часа по-късно единственият представител на българска обществена медия в Москва - кореспондентът на БНР Ангел Григоров, беше извикан на разговор в руското министерство на външните работи.

Заплаха за националната сигурност

От българското контраразузнаване уточниха, че заповедта за забраната на Гацак да влиза в страната е наложена въз основа Закона за чужденците, "тъй като с действията си е поставил или може да постави в опасност международните отношения, сигурността или интересите на българската държава или за когото има данни, че действа против националната сигурност".

ДАНС му е наложила принудителни административни мерки "отнемане на правото на пребиваване", "експулсиране" и "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз".

Александр Гацак е бил призован на 29 септември за връчване на заповедта в МВР, но е отказал да се яви и се е укрил в руското посолство.

Едва днес той е напуснал страната.

"ДАНС изпълнява своята дейност при стриктно спазване на законодателството на Република България и Европейския съюз и общоевропейските демократични норми и ценности. Действията на Агенцията са насочени към защита на националната сигурност, а не към ограничаване на свободата на словото и изразяването на мнение", посочват от агенцията.

Руската църква и нов дипломатически скандал

За случая стана ясно първо от съобщение на вестника "Росийская газета".

В него бе посочено, че българското външно министерство е отнело акредитацията на кореспондента Александър Гацак, без да дава обяснения и го заплашва с екстрадиция.

Според пресслужбата на изданието в края на септември Гацак е получил обаждане на мобилния си телефон с искане да се яви в местната миграционна служба.

Докато е бил напът, дестинацията била променена на българската ДАНС.

В крайна сметка той отишъл в сградата на посолството и останал там.

По същото време станало известно и за задържането на представител на Руската православна църква в София, който също първоначално е бил призован в миграционната служба, а след това депортиран от страната.

България изгони предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан (Змеев) и още двама служители на руската църква на 21 септември.

На следващия ден храмът беше затворен от посланика на Москва у нас Елеонора Митрофанова.

В сряда изпълняващият функциите главeн Борислав Сарафов прокурор сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството за предявяване на иск за признаване на правото на собственост на православния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" - Руската църква в столицата, на българската държава.

Москва заплаши с ответни мерки

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че Москва ще предприеме ответни мерки срещу действията на българските власти спрямо кореспондента на "Российская газета".

"Кореспондентът на "Российская газета" в България Александър Гацак получи "черно петно" от местните власти - акредитацията му беше отнета и му беше съобщено за предстояща екстрадиция. Това е поредният незаконен ход на НАТО срещу руските журналисти, които ни преследват маниакално. Ние ще предприемем ответни мерки", написа Захарова в своя канал в Telegram.

Русия не веднъж е задържала чуждестранни журналисти на своя територия с различни обвинения.

По-рано този месец руските власти задържаха редактор на Радио "Свободна Европа“, тъй като не се е регистрирала като "чуждестранен агент“.

Тя е с американски и руски паспорт.

Кореспондент на вестника задържан и в Никозия

ТАСС съобщи, че друг кореспондент на вестника - Александър Гасюк, е бил задържан на 5 октомври в Никозия.

"В момента на задържането той се е намирал в автомобил близо до жилището, в която живее със семейството си. Журналистът е бил подложен на насилие, в резултат на което ръката му е била наранена. По-късно журналистът е бил откаран в болница", пише ТАСС, цитирана от БТА.

Пореден случай

Това е пореден случай през последните години, в която България експулсира руски граждани.

Досега това бяха предимно дипломати, които бяха обвинени в шпионаж.

mediapool.bg