Кламер БГ - Новини: Изготвен е новият хеш код и софтуер за машинното гласуване

Изготвен е новият хеш код и софтуер за машинното гласуване

България

|
Ср, 01 Ноем 2023г. 21:11ч.
Изготвен е новият хеш код и софтуер за машинното гласуване

Главният секретар на Министерство на електрононо Ангел Петров представи напредъка по процеса

Приключи довереното изграждане на софтуера за машинно гласуване, генериран бе и новият хеш код, който ще показва на гражданите, че са упражнили правото си на глас на изрядни машини, които няма да изкривят вота им. Това съобщи в сряда вечерта Министерството на електронното управление.

Хеш кодът, който трябва да търсят гражданите на разписките от вота

Генерираният хеш код, който ще се изписва на контролната разписка на машината и на всяка бюлетина, е: 6A 0E B4 06 63 A1 3B 9D 9E 0F 6A 6F AA 74 D6 86 23 26 3C 59 92 5D 54 10 A7 B8 DB EA 97 24 96 8C. Софтуерът е заключен с ключ, който е съставен от три различни пароли на трима от членовете на ЦИК на лаптоп на ЦИК. Никой друг, освен членовете на комисията, няма достъп до ключа.

Четирима представители на партии наблюдаваха процеса

По-късно 4 от общо 12, вписани в регистъра на ЦИК представители на партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите, приеха поканата на комисията и получиха достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване.

По неофициална информация, получена от Mediapool, от партийните централи във ведомството са присъствали двама представители на ГЕРБ, ИТН, ПП-ДБ.

Ръководителите на екипи от удостоверяващите институции – МЕУ, Българския институт за стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (БИМ) представиха пред партиите основните изводи от досегашната си дейност по процеса по удостоверяване на машините. БИС оценява съответствието на машините за гласуване с изискванията за валидността и автентичността на документите, БИМ извършва оценка на хардуерната конфигурация, докато задачата на МЕУ е да оцени съответствието на машините, спрямо функционалността на софтуера и сигурността на информацията, която се въвежда, обработва, съхранява и извежда от устройството.

В присъствието на експерти към ЦИК представителите на партиите и коалициите получиха в защитена среда пълен достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване. Процедурата продължава и в момента, а присъстващите получават, също така, и отговори на поставени от тях въпроси, свързани със софтуера, който ще бъде използван на втория тур на местните избори. След приключването на процедурата всички използвани за прегледа на кода носители на информация ще бъдат унищожени от представители на ДАНС.

Както и на предишните избори, МЕУ изпълнява всички ангажименти по чл. 213а и 213б от Изборния кодекс в спешен порядък. Експертите на министерството ще работят без прекъсване до приключването на процеса по удостоверяване.

mediapool.bg