Кламер БГ - Новини: Едно към едно: Kak ДАНС удари машинното гласуване

Едно към едно: Kak ДАНС удари машинното гласуване

България

|
Нед, 29 Окт 2023г. 10:40ч.
Едно към едно: Kak ДАНС удари машинното гласуване

Сн. БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени машинното гласуване на местния вот в неделя въз основа на доклад на ДАНС, според който има риск за манипулация на изборите.

В справката на ДАНС е намесен зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов, за когото се твърди, че е “заснел с мобилния си телефон всички стъпки по изграждане на изходния код на софтуера на машините за гласуване“. Акцията на ДАНС бе подхваната и скоростно използвана от политически партии за отмяна на машинното гласуване.

“Справката на ДАНС е нискокачествен компромат, обслужващ запазването на феодалния модел на ГЕРБ и ДПС в местната власт чрез компрометиране на машинното гласуване и създаване на условия за подмяна на вота на гражданите“, посочва депутатът от “Продължаваме промяната – Демократична България“ Атанас Атанасов, който е и бивш шеф на контраразузнаването.

“От професионална гледна точка подобни документи са срам за една контраразузнавателна служба на страна членка на НАТО и ЕС и за качеството на агентурния й апарат. Ето защо е необходима радикална реформа на българските спецслужби, за която решително ще работя“.

Преди ден премиерът Николай Денков каза, че докладът на ДАНС, изводи от който бяха разпространени от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" в петък, е манипулативен, в него има неверни твърдения и внушения, а авторът му – зам.-председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Деньо Денев, ще бъде отстранен от поста.

Атанас Атанасов разпространи и въпросната справка на ДАНС, която Mediapool публикува без редакторска намеса.

СПРАВКА

ОТНОСНО: Получена информация за действия на лице, явяващи се потенциална предпоставка за формиране на недоверие към използването на машини за гласуване на предстоящите местни избори на 29.10.2023 г.

Във връзка с подготовката на предстоящите местни избори е получена информация за действия на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, представляващи риск за формиране на благоприятна среда за внушения и манипулации, които биха могли да въздействат негативно на предстоящите местни избори на 29.10.2023 г.

Съгласно чл. 213а ал.2 от Изборния кодекс ( ИК) процеса по удостоверяване на съответствието на техническите устройства за машинно гласуване се възлага на Министерството на електронното управление (МЕУ) съвместно с Българския институт по стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (БИМ). Процесът се реализира по утвърдена методика от ръководителите на МЕУ, БИМ и БИС.

С протокол №435/19.10.2023 г. от проведено заседание на ЦИК е прието решение за реализиране на довереното изграждане на 20.10.2023 г. от 16,30 ч., както и реда за провеждането му. На 20.10.2023 г. в зала 344 в МЕУ в присъствието на членове на ЦИК, представители на политически партии, служители на Сиела норма АД, Смартматик интернешънъл холдинг, експерти наети от ЦИК провеждат процеса по доверено изграждане на софтуера за машините за гласуване на компютър, предоставен от ЦИК.

Изграждането приключва успешно, като е генериран криптографски идентификатор хеш, който е предоставен на ЦИК и на представителите на политическите партии. Идентификаторът е идентичен за всички машини за гласуване, които ще се използват за предстоящите избори. Чрез него се потвърждава, че софтуерът за гласуване с машините е този, който е преминал процеса по доверено изграждане. Полученият софтуер е подписан с UEFI сертификатите съхранявани в ЦИК и заредени в машините. Всеки друг софтуер дори и идентичен с изградения, но неподписан, не е възможно да се инсталира в машините.

Съгласно чл. 213б от ИК представителите на политическите партии получават достъп до изходния код и документацията на електронната система за машинно гласуване. По искане на ЦИК този процес е реализиран на 23.10.2023 г. в МЕУ, като ас присъствали 11 представители на различни политически партии. Достъпът е осигурен в подготвена и управлявана от МЕУ контролирана инфраструктура, разположена в зала 344 на министерството. Залата е с контрол на достъпа и с видеонаблюдение. Използваните носители на информация са механично унищожени пред представители на МЕУ и фирма Сиела Норма АД с цел гарантиране, че изходният код няма да бъде неправомерно разпространен и използван.

На 25.10.2023 г. около 14.00 часа е било разпоредено от заместник-министър Михаил Стойнов да се проведе отново процедурата по изграждане от изходен код на софтуера на машините за гласуване в зала 344 на МЕУ. Разпоредено е дейностите по изграждане на горепосочения код да се проведат стъпка по стъпка следвайки заложените процедури.

По време на тези дейности Стойнов е заснел с мобилния си телефон всички стъпки по изграждане на изходния код на софтуера на машините за гласуване.

Според информацията заместник-министър Стойнов е направил видеозаписа в противоречие на правилата за работа. Действията по неправомерния запис, направен от зам.-министър Стойнов, са потвърдени от системата за видеонаблюдение в залата, където се е осъществявала отново процедурата по изграждане от изходен код на софтуера на машините за гласуване, а именно 344 в сградата на МЕУ. Същевременно присъстващи в залата са казали, че това със заснемането е нередно, но въпреки това той е продължил. Според получената информация Стойнов е качил информацията от телефона си на флаш памет, с което е нарушил правилата и е копирал софтуер, чиито авторски права се притежават от търговско дружество. Стойнов е споделил с присъстващите в залата, че е извършил действията по видеозаписване изграждането на софтуера от изходния код, с цел "да си го гледа и да си поиграе с него".

Придобитата до момента информация сочи:

1. Налице е неправомерно заснемане на процедурата по изграждане на софтуера на изходния код на машините за гласуване;

2. Неправомерно поведение от страна на Стойнов, свързано с разпространение на заснетата информация от проведената процедура по изграждане на софтуера за изходния код на машините за гласуване, качването й на преносима флаш памет и запаметяването й на личния му телефон;

3. Извършените от Стойнов действия, в това число и разпорежданията му за повторни действия по компилирането на изходния код на машините създава риск тази информация да бъде предоставена на лица, които имат достъп до машините за гласуване преди изборите, както и след това.

26.10.2023г.

гр. София

mediapool.bg