Кламер БГ - Новини: Върховният съд върна машинното гласуване за балотажа

Върховният съд върна машинното гласуване за балотажа

България

|
Пон, 30 Окт 2023г. 21:56ч.
Върховният съд върна машинното гласуване за балотажа

Върховният съд върна машинното гласуване за балотажа

Върховният административен съд (ВАС) отмени като частично незаконно решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) и върна машинното гласуване за втория тур на местните избори, съобщиха за Mediapool от съда. Решението на тричленния състав е окончателно.

В същото време ВАС казва, че министърът на електронно управление Александър Йоловски е нарушил закона като е делегирал удостоверяване на съответствието на машините на свой заместник. Според върховните магистрати това е изрична компетентност на министъра и той не може да я делегира на друг свой служител.

За да отменят машинното гласуване, ЦИК се позоваха на доклад на ДАНС, както и на това, че министърът още не е изпратил писмо за съответствието на машините, макар това да не е основание за отмяна на машинното гласуване. Писмото за съответствие бе изпратено в ЦИК от МЕУ преди изтичането на крайния срок в събота. Въпреки това ЦИК нареди изнасянето на машините от избирателните секции.

ЦИК твърдеше пред съда, че министърът на електронното управление Александър Йоловски е заявил, че няма да подпише удостоверението за съответствие, а заместникът, който го е подписал е нямал право на това, с което е опорочил правната процедурата. Върховният съд потвърждава, че министърът е нарушил закона.

“Затова решението на ЦИК, в частта за провеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 година само с хартиени бюлетини, се явява законосъобразно“, се казва в решението на ВАС.

Всъщото време обаче решението на ЦИК за провеждане на гласуването на втори тур на изборите за кметове само с хартиени бюлетини се приема за незаконно и е отменено от съда.

Сега ЦИК трябва да вземе ново решение, с което да спази Изборния кодекс и да върне машините в избирателните секции за балотажа.

По-рано в понеделник от Министерство на електронното управление казаха, че ако ВАС се произнесе срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за отмяна на машинното гласуване, което всъщност се случи, устройствата може да бъдат използвани на втория тур на местните избори. Причината е, че машините вече са удостоверени от ведомството

за изборите.

Върховният съд заседава в състав Румяна Борисова (председател), Любомира Мотова (докладчик) и Светослав Славов. Съдиите трябваше да се произнесат по десетина жалби на граждани и партии срещу решението на ЦИК, което бе аргументирано със скандалния доклад на ДАНС, изпратен в парламента два дни преди вота.

Сред жалбоподателите във ВАС беше коалицията ПП-ДБ, която поддържаше пред съда, че решението е не само незаконно, но и нищожно, защото ЦИК не посочва на какво правно основание го взима.

В доклада на ДАНС

се разказва за събитие, което се е случило два дни след публичната среща на 20 октомври в Министерството на електронното управление (МЕУ), където се е провеждал процесът по доверено изграждане на софтуера за машините за гласуване. По време на това събитие всички участници снимат машините и как се генерира изходния им код, но ДАНС не вижда проблем.

В доклада се обяснява как зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов бил заснел с мобилния си телефон два дни по-късно в стая с видеонаблюдение всички стъпки по изграждане на изходния (хеш) код на софтуера на машините. ДАНС пише, че той качил информацията на флаш памет, с което е нарушил правилата и е копирал софтуера.

В справката на ДАНС се твърди, че Стойнов е споделил с присъстващите в залата, че е снимал изграждането на софтуера с цел "да си го гледа и да си поиграе с него“. Нещо, което Стойнов отрича. Заместник-министърът обясни, че му е било разпоредено да извърши проверка на процедурите, както и че твърденията от доклада на ДАНС са неверни.

"Твърденията (от доклада на ДАНС), че съм записал изходния код, "за да си го гледам и да си поиграя с него" са не само неверни (лесно проверимо от видеозаписа), но и практически невъзможни – изходният код е над 500 000 реда текст, който не може да бъде заснет с камера", отговори зам.-министър Михаил Стойнов.

Скандалът бе използван от ЦИК незаконно да отмени машинния вот, въпреки че машините де факто работят само като принтери на бюлетини и всеки може да види за кого е гласувал. ДАНС също не предоставя доказателства, че машинният вот може да бъде манипулиран.

В същото време обаче принтираните бюлетини намаляваха в пъти невалидния вот, който в неделя отново бе над 11% в големите общини и над 20% в много от малките.

Обяснението бе, че хората масово се обърквали от бюлетините за общински съветници. Решението на ВАС няма как да поправи грешката с поредното елиминиране на гласовете на близо половин милион българи.

“Справката на ДАНС е абсолютно неотносима към предмета на произнасяне. ДАНС няма правомощия при тези производства“, коментира депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова, която преди влизането си в политиката бе адвокат, който се бе специализирал по административни дела.

Надежда Йорданова коментира пред съда, че справката на ДАНС е “литературен разказ“, който не установява факти, налагащи отмяна на машинното гласуване.

mediapool.bg