Кламер БГ - Новини: И Борисов, и ЦИК, харесват машините, но било по-правилно да ги няма

И Борисов, и ЦИК, харесват машините, но било по-правилно да ги няма

България

|
Нед, 29 Окт 2023г. 22:43ч.
И Борисов, и ЦИК, харесват машините, но било по-правилно да ги няма

Сн. БГНЕС

Първият тур на местните избори приключи, но все още не е ясно какво влияние върху тях оказа решението на ЦИК да отмени машинното гласуване. Това стана след активно мероприятие на придобилата нов формат коалиция "хартиена коалиция": ГЕРБ,ДПС, ИТН и "Възраждане".

За целта бе използван доклад на ДАНС, според който зам. -министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал и изнесъл на флашка кода на машините за гласуване. Министерството на електронното управление и различни експерти отхвърлиха аргументирано твърденията, че това компрометирало машините и някой искал да открадне изборите, но това още повече засили решимостта на ГЕРБ-ДПС да настояват за забрана на машините.

Политическата воля бе произнесена от Делян Пеевски:

"Решенията за изборите са две - или махане на машините, или отмяна на изборите."

В деня на изборите обаче се оказа, че противниците на машините са техни привърженици.

Говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева заяви в интервю пред БНР, че тя е убеден привърженик на машинното гласуване.

"Не изпитвам чувство за вина, аз също гласувам с машина и съм убеден привърженик на машинното гласуване."

Същото изказване тя направи и в предаването "Събуди се" по Нова тв:

„Убеден привърженик съм на машинното гласуване, само с машина гласувам. Решението, което взех, беше при сериозно обмисляне на аргументите за това да се спре машинното гласуване".

"На нас ни беше най-приятно да побеждаваме с машини", декларира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като гласува на местните избори.

"Решението на ЦИК за отмяна на машинния вот беше правилно, за да може хората спокойно да отидат и да гласуват", коментира той.

Преди два дни Борисов се дистанцира от решението за отмяна на машинния вот.

"Никой не го е карал (зам.-министъра Стойнов -бел.ред.) да ходи да снима, и след това сега да ни обвиняват нас. Ние не сме снимали. И аз просто не мога да разбера този кодгейт как кореспондира с мен, с ГЕРБ и с ДПС", коментира той.

Въпреки че обичаните машини ги нямаше и хората можеха да гласуват спокойно, кандидатът на ГЕРБ в София Антон Хекимян може да не стигне до балотаж срещу Васил Терзиев от ПП-ДБ и "Спаси София" за сметка на Ваня Григорова. Това показват екзит половоете, според които Терзиев води с комфортна преднина в столицата, а битката ще е за второто място.

Бившият шеф на новините в бТВ също е щял да гласува с машина и срещу хаоса в София, която обаче от 18 години е под управлението на ГЕРБ.

"Нагледахме се на хаос, време е София още по-добре да бъде управлявана. Щях да гласувам с машина, ако не бяхме загубили доверието в този процес", заяви той в неделя след като даде своя глас.

След приключването на изборния ден има много сигнали за нередности, сгрешени протоколи и пр. Предстои да се разбере какъв е процентът на невалидните бюлетини. Хариеното гласуване е рекордьор по невалидни бюлетини и изборни шашми и много хора са убедени, че именно това е била целта на активното мероприятие с махането на машините.

Така например кандидат-кметът на ГЕРБ във Варна Иван Портних е убеден, че данните от екзитпол, според които опонетът му от ПП-ДБ Благомир Коцев е само на 2% дистанция от него, не са верни.

"По наши данни водим доста по убедително!", заяви той.

Портних допълни, че ще изчакат окончателните резултати, тъй като вероятно според тях преднината му ще е още по-голяма. "Важно е сега да се брои хубаво", заключи мъдро той и добави, че утрото е по-мъдро от вечерта.

mediapool.bg