Кламер БГ - Новини: Как се фалшифицират избори: "Тук сме си наши момчета, щете ли да помогнем на някой?"

Как се фалшифицират избори: "Тук сме си наши момчета, щете ли да помогнем на някой?"

България

|
Вт, 31 Окт 2023г. 13:14ч.
Как се фалшифицират избори: "Тук сме си наши момчета, щете ли да помогнем на някой?"

Как се фалшифицират избори:

Видеонаблюдението на броенето на бюлетини разкри изборна фалшификация по време на изборите в неделя. Комисия бе уловена да дописва гласове в полза на двама кандидати, понеже са "наши момчета".

Случката е от врачанското село Малорад, община Борован. След известно време броене на бюлетини комисията решава да спре видеоизлъчването, за да "починат 5 минути". Живото предаване обаче не е прекратено и улавя как мъж предлага да се помогне на някои от кандидатите.

"Така, тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнеме на Мартин, на некой, на баче Цено, да ги направим на преференцията, да има хора от село там. Некой има ли претенции, зависи от комисията", пита мъж, който стои зад камерата.

След известно колебание останалите се съгласяват. Жена, която през цялото време е в кадър, взима тесте бюлетини и започва да дописва преференции с химикал.

Процесът по фалшификация на резултатите продължава кратко, защото някой започва да чука на заключената врата.

"Пак е нещо", констатира жена от комисията, след като са подправени десетина бюлетини.

От разговора се разбира, че се дописват преференции с номера 102, 108 и 111 от различни партийни листи. Под първия номер е кандидатът за кмет Мартин Диловски (БСП). С номер 108 пък е Цено Цоловски, кандидат от листата на "Възраждане". Преференции се правят и за номер 111, който е на кандидата от местната коалиция между СДС, ДПС, "Български възход", "Новото време", Земеделски съюз "Александър Стамболийски" и партия "България на регионите", Боби Боянов.

Целият запис от броенето може да се види на сайта на ЦИК. Дописването е документирано малко след 1:57:30.

mediapool.bg