Кламер БГ - Новини: Хинков няма да подава оставка, но и шефът на "Пирогов" "изглежда", че няма

Хинков няма да подава оставка, но и шефът на "Пирогов" "изглежда", че няма

България

|
Четв, 07 Дек 2023г. 17:09ч.
Хинков няма да подава оставка, но и шефът на "Пирогов" "изглежда", че няма

Министър Хинков в парламентарната здравна комисия, където влезе в полемика с

Здравният министър Христо Хинков заяви, че няма да подаде оставка, така както го призова един от лидерите на "Продължаваме промяната" и финансов министър Асен Василев в сряда заради уволнението на директора на болница "Пирогов". Аргументът на Христо Хинков е, че си върши работата, а не прави циркове. "Не може всички професионални решения на поста, който заемам, да бъдат съгласувани с политически лидери", заяви той пред бТВ. По-късно обаче на извънредно заседание парламентарната здравна комисия "задължи" Хинков да

отмени издадения протокол за освобождаване на директора на "Пирогов" Валентин Димитров до произнасянето на всички органи по проверките в болницата.

Решението е прецедент, тъй като обикновено депутатите предлагат и препоръчват на министъра, а не му заповядват директно какво да прави и той не е длъжен да се съобрази с тях. Председателят на комисията Костадин Ангелов (ГЕРБ) призна, че крайното решение е на министъра, но посочи, че Хинков видимо не се ползва с подкрепата на мнозинството народни представители. В комисията "за" това министърът да спре уволнението на директора на "Пирогов" гласуваха 10 депутати, трима бяха "против", а четирима гласуваха с "въздържал се".

Така или иначе, Димитров продължава да е начело на болницата, тъй като процедурата по вписване на наследника му е блокирана, а натискът за оставането на настоящия директор на "Пирогов" се засилва.

Премиерът не е искал оставката на Хинков

Сутринта здравният министър посочи, че неговата оставка може да бъде поискана единствено от премиера, за да бъде гласувана от парламента. Досега това не е направено. Преди два дни министър-председателят акад. Николай Денков коментира, че е информиран за казуса от здравния министър и е изцяло в неговите правомощия да го реши и изрази изненада от агресивната реакция на ГЕРБ, която заплаши да блокира приемането на държавния бюджет за 2024 г. зарази смяната на директора на "Пирогов". В четвъртък от ДСБ - партията, излъчила министър Хинков в управлението, го защитиха и поискаха обяснения от Асен Василев за нападките му спрямо здравния министър.

На 5 декември стана ясно, че Министерството на здравеопазването е сменило директора на спешната болница "Пирогов". Последва заплаха от ГЕРБ и ДПС, че повече няма да подкрепят в парламента проекти на правителството и блокираха приемането на данъчните закони и Бюджет 2024.

Хинков: Директорът на "Пирогов" е уволнен заради поръчки, а не заради дълговете

Здравният министър отново заяви, че е уволнил директора на "Пирогов", защото в противен случай може да бъде обвинен в безстопанственост. "Затова правя този ход. Това, че това обърква някакви сметки и създава проблеми от политическо естество, аз не мога да го реша", каза Хинков.

Като пример за нарушения на сегашния директор на лечебното заведение д-р Валентин Димитров той даде три обществени поръчки, всяка една за по над 70 000 лв. Две от поръчките са за покупка на медицинска апаратура, а третата е за доставка на храна. По думите на Хинков съгласно Закона за обществните поръчки те е трябвало да бъдат съгласувани с ръководството на "Пирогов" и с Министерството на здравеопазването, което не било направено.

По-късно пред здравната комисия в парламента министър Хинков уточни, че е отстранил Димитров основно заради проблемни обществени поръчки, а не заради загубите на болницата. Става въпрос за процедури по пряко възлагане и даване на необосновано предимство на участници в поръчки. Той даде пример с обществена поръчка за приготвяне и ежедневна доставка на храна на пациенти на "Пирогов“ с прогнозна стойност над 998 хиляди лева, за която директорът е избрал пряко договаряне с ограничен кръг лица.

Относно твърдението, че "Пирогов" е на печалба, Хинков коментира, че това се дължи на изтеглен заем. "Със заема той изчиства всички задължения до момента. Това не означава, че предприятието е на печалба, това означава, че е декапитализирано", каза Христо Хинков. В комисията той посочи, че занапред болницата може да трупа дългове заради обслужването на заема.

За да докаже твърдението за декапитализация на болницата той обяви данните за загубите на лечебното заведение. Към 30 септември 2022 г. болницата е била на загуба от 24.3 милиона лева, докато година по-късно загубата се увеличава на 31.4 милиона лева, посочи Хинков.

Иначе Хинков отчете, че "Пирогов" трупа загуби поради това, че работи със спешни пациенти.

Димитров: "Пирогов" е на печалба, но губи от лечение

"Пирогов" е институция, лекарите на болницата са ангели. Има две неща, на които искам да обърна внимание - първото е, че всяка намеса на "Пирогов" в политически и друг вид борби не са приемливи, защото тук се лекуват от най-бедния до най-богатия, от най-малката политическа партия до най-голямата. "Пирогов" няма политическа принадлежност, няма оцветка". Това заяви на брифинг в четвъртък сутринта директорът на болницата д-р Валентин Димитров.

Той повтори за пореден път, че откакто е начело на болницата, "Пирогов" е на печалба. Валентин Димитров припомни, че е изпълнителен директор на лечебното заведение от 27 юни 2022 г. "Не съм магьосник – мениджър съм. От началото на 2023 г. до юни тази година печалбата на предприятието е 307 000 лв. През деветмесечието на същата година вече е 989 000 лв. Към 31 октомври 2023 г. – над 1 112 000 лв. Трендът е за постоянно увеличаване на печалбата. 31 млн. лв., за които говори министърът на здравеопазването Христо Хинков, са натрупана загуба на предприятието в продължение на 23 години. 6 милиона са загубата за 2022 г., в която все още моята работа няма принос. Така че и тук не чувствам вина”, уточни д-р Димитров.

По-късно пред парламентарната здравна комисия Димитров обясни, че вниманието се фокусира върху финансовото състояние, без да се отчита спецификата на нейната работа. Димитров съобщи, че болницата генерира много загуби от лечението на деца и чужденци, които се компенсират с печеливши дейности на болницата. Така например за работа по детски пътеки за интензивно лечение "Пирогов" губи по 4 млн. лв годишно. Стотици хиляди левове струва пък лечението на чужденци, за което също не е платено на "Пирогов".

Относно изтегления заем от банка, Димитров обясни, че това значително е облекчило болницата.

Той съобщи, че е заварил "Пирогов" със 17.45 млн. просрочени задължения с 12% лихвен процент за просрочията. "На месечна база за лихви и просрочия бяха нужни 1.7 млн. лева, когато

болницата заработваше около 6 млн. лв. Изтегленият заем е с 24 месеца гратисен период, в който погасяваме с 52 000 на месец и след това ще плащаме 251 000 лева месечно, а месечната ни заработка вече е 10 млн. лв. на месец. Дали при тази заработка ще е проблем да плащаме 251 000 на месец?", попита той.

Димитров съобщи също, че има прокурорска проверка в "Пирогов", но тя не касае него, а хора от екипа на министъра на здравеопазването. Преди това той изнесе данни за поръчка на МЗ за ремот на 10 болници в София, включително и "Пирогов", която по думите му е проблемна. Поръчката е на стойност 1.6 млн. лв. за десетте болници и е спечелена от фирма от Русе със 6 служители.

Две опасности пред болницата

По думите му има две опасности пред спешната болница след всички сътресения, които се случват. "Едната е инсинуацията, че "Пирогов" фалира и е пред фалит - колегите да бъдат притеснени, че няма да могат да си вземат заплатите и че тези сътресения и този фалит ще бъде заплаха за техните семейства. Това са 2574 човека", посочи д-р Димитров. По думите му "инсинуациите, че "Пирогов" ще фалира са недопустими и политически незрели".

Втората опасност е, че създавайки се това напрежение, хората са притеснени дали като дойдат тук ще получат адекватна медицинска помощ, каза д-р Димитров.

Ангелов плаши да извади обшществените поръчки на Хинков

Междувременно бившият здравен министър и настоящ председател на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ заплаши да извади стар одитен доклад за обществените поръчки на Христо Хинков от времето, когато беше шеф на Националния център по обществено здраве и анализи.

Костадин Ангелов се включи по телефона в ефира на бТВ, след като здравният министър каза, че няколко пъти е консултирал намерението си да увални директора на "Пирогов" с шефа на здравната комисия в парламента.

Това очевидно е ядосало проф. Ангелов и той обяви, че Хинков му изпратил одитния доклад и двамата се разбрали да не се предприема нищо, докато констатациите не бъдат подложени на външна проверка.

Шефът на парламентарната здравна комисия продължава да оспорва констатациите в доклада, че "Пирогов" е на загуба.

По думите на Костадин Ангелов здравният министър лично диктувал констатациите в доклада.

mediapool.bg