Кламер БГ - Новини: В парламента се отказаха от размишленията как да спре схемата с Пловдивския панаир

В парламента се отказаха от размишленията как да спре схемата с Пловдивския панаир

България

|
Пет, 09 Юни 2023г. 10:37ч.
В парламента се отказаха от размишленията как да спре схемата с Пловдивския панаир

Снимка: БГНЕС

В парламента трябваше да се обсъди проект за даване на правомощия да икономическия министър Богдан Богданов да действа в опит да спре овладяването на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов. Първата точка от дневния ред в петък бе посветена на казуса. Очакваше се депутатите да възложат на министъра да впише безналичните акции на община Варна в полза на държавата пред централния депозитар.

По време на пленарното заседание обаче от ПП-ДБ обявиха, че оттеглят точката. Причината била, че министърът вече се е задействал по казуса и търси решение. Така вместо обсъждане на темата Даниел Лорер поздрави Богданов за бързата реакция и оттегли точката.

Става дума за 16 314 400 броя безналични в дружеството "Международен панаир Пловдив". Тези дялове се държат от община Варна, която иска да ги апортира в дружеството "Пълдин туринвест" АД, контролирано от Гергов като по този начин се увеличава контролът на тази фирма в панаира. Държавата обаче настоява, че още през 2017 г. има решение на общинския съвет във Варна, по силата на което акциите трябва да й бъдат върнати. То обаче така и не е изпълнено.

За да бъде финализирана сделката и Гергов да придобие пълен контрол върху панаира, трябва да бъде вписано увеличаването на капитала на "Пълдин Туринвест", което притежава и акциите от Варна. В момента приключването на сделката се обжалва от Агенцията по вписванията. Преди дни апелативният съд в Пловдив реши, че жалбата е неоснователна. Чака се произнасяне и на Върховния касационен съд по казуса.

Ако все пак схемата бъде завършена, "Пълдин туринвест", което се контролира от Гергов, ще овладее изцяло някога държавния панаир. Публичният дял в него ще остане под 20%, а това ще позволи частният собственик да взема еднолично важни решения, включително и за ликвидирането на дружеството. Опасенията са, че именно такава съдба чака изложбения център, а теренът, на който се намира, ще бъде застроен.

Схемата на Гергов мина с подкрепата на общинските съветници от ГЕРБ във Варна и Пловдив, както и с тази на кметовете на двата града – Иван Портних и Здравко Димитров, издигнати от ГЕРБ. Портних все още се ползва с подкрепата на партията, която формално свали доверието си от Здравко Димитров.

mediapool.bg