Кламер БГ - Новини: Не ви давам идеи за песни, не ми давайте за бюджет. Парламентът прие удължителен закон

Не ви давам идеи за песни, не ми давайте за бюджет. Парламентът прие удължителен закон

България

|
Пет, 09 Юни 2023г. 11:27ч.
Не ви давам идеи за песни, не ми давайте за бюджет. Парламентът прие удължителен закон

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене удължителен закон за държавния бюджет и за тези на държавното обществено осигуряване и на здравната каса. Финансовият министър Асен Василев за пореден път обеща, че правителството ще внесе в кратки срокове нов бюджет с 3% дефицит.

По време на дебатите той влезе в размяна на реплики с Тошко Йорданов от ИТН. Двамата се закачаха на тема писане на песни и писане на бюджет.

Аз не ти давам идеи, недей и ти

"Не ви давам идеи как да пишете песни, вие не ми давайте как да пиша бюджет".

С тези думи Василев се обърна към депутата от партията на Слави Трифонов. Някогашните сценаристи и настоящи политици са сред авторите на песните на шоумена. В отговор Йорданов заяви, че министърът не му дава идеи, а повод за песни, макар че самият той не бил писал в този жанр много отдавна. Йорданов заяви, че се надява, че печалбата на държавните предприятия няма да бъде взета, за да се „върже бюджетът“.

"Няма пари", бе генералната констатация на Йорданов.

Още по темата:

Финансовият министър обеща до края на юли да има бюджет

Сребърният фонд няма да се пипа

"Няма никаква нужда да се пипа Сребърният фонд", каза още Василев по време на дебатите.

Той подчерта, че удължителният закон е бил внесен от служебния кабинет заради опасността държавата да остане без бюджет. В него се предвижда отпадане на забраната за позлване на средства от фонда, който гарантира пенсиите.

"В редовния бюджет, който беше приет миналата година, и в актуализацията, ясно е записано, че парите от Сребърния фонд не се пипат. Не само те, а не се пипат парите от Учителския фонд и другите фондове. Затова има минимален размер на фискалния резерв от 4,5 милиарда, така че да сме сигурни, че тези пари няма да бъдат пипани под никаква форма. Този законопроект е внесен в служебния кабинет. Моето лично предложение, което обсъдих и с нашата група е да се заличат думите, които пипат Сребърния фонд, така че да няма и юридическа възможност, не само фактическа. Нужда няма! Никаква!", заяви Василев.

Очаква се удължителният закон да бъде гласуван на второ четене следващата седмица.

mediapool.bg