Кламер БГ - Новини: Заради F-16 САЩ ще оборудват помещение за тайни в "Граф Игнатиево"

Заради F-16 САЩ ще оборудват помещение за тайни в "Граф Игнатиево"

България

|
Пет, 09 Юни 2023г. 13:55ч.
Заради F-16 САЩ ще оборудват помещение за тайни в "Граф Игнатиево"

F-16 Block 70, сн.

Парламентът ратифицира в петък договора със САЩ за оборудването на строго секретни помещения в авиобазата "Граф Игнатиево", където ще се използват новозакупените изтребители F-16 Block 70.

Договорът се сключва по условията на Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ - FMS, а общата му стойност е 7 238 842 щатски долара.

Първите изтребители F-16 се очаква да пристигнат през 2025 година, като дотогава авиобазата трябва да е изцяло ремонтирана от българската страна.

Модернизацията ѝ ще струва над 300 млн. лева, но около нея има много проблеми и реален риск да не бъде готова в необходимия срок.

МО прецени да прехвръли изграждането инфраструктурата за съхранение на класифицирано оборудване на САЩ, тъй като българска фирма трудно може да отговори на американските изисквания.

По договор България е задължена да спазва строги мерки за контрол и сигурност на предоставените от САЩ отбранителни изделия.

Oще по темата

Ремонтът на "Граф Игнатиево": Лоши договори, поскъпване и сериозно закъснение

САЩ ще доставят за специалните помещения брави, заключващи механизми за врати и консумативи, необходими за изграждане на охранителни системи в съответствие с изискванията за сигурност на правителството на САЩ. Ще проектират и изградят система за сигурност на склада за съхранение на класифицирано оборудване и други.

Част от проектите в "Граф Игнатиево" закъсняват значително, въпреки че служебното правителство бе оптимист, че ще бъдат готови до 2025.

Управлението им е много трудно, тъй като практиката доскоро е била да има 100% авансово плащане.

България първо закупи 8 машини F-16 Block 70, които се очакват да започнат да пристигат през 2025 година. Миналата година парламентът одобри и покупката на втори транш от 8 изтребителя, които се изплащат разсрочено.

България все още разчита на старите съветски MиГ 29, за да пази небето си, но заради войната в Украйна и невъзможната им поддръжка e възможно още тази година да бъдат приземени.

mediapool.bg