Кламер БГ - Новини: И Пеевски оцени ВСС за отстраняването на Гешев: Лакърдии

И Пеевски оцени ВСС за отстраняването на Гешев: Лакърдии

България

|
Пет, 09 Юни 2023г. 12:49ч.
И Пеевски оцени ВСС за отстраняването на Гешев: Лакърдии

Снимка: БГНЕС

Продължилото 14 часа заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък бе оценено от депутата от ДПС Делян Пеевски с една дума: "Лакърдии". Съветът заседава по искането за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев до късна доба, но така и не взе решение. Процедурата трябва да продължи в понеделник.

По време на заседанието главният прокурор съобщи, че ще направи обръщение към народа от ефира на БНТ.

Той каза, че в петък е служебно ангажиран в БНТ, макар че формално се води в отпуска. Той не обясни какво смята на да каже. По закон главният прокурор има право да поиска от обществената телевизия да направи изявление. Същото правомощие имат и хората на други високи постове като премиерът, президентът, председателите на Конституционния съд и двете върховни съдилища.

Според информация на "Сега" обаче Гешев е отложил изявлението си. Причината е планирано пътуване до Брюксел.

Целия ден в четвъртък ВСС събира доказателства за "емоционалното състояние" на главния прокурор в периода 1-15 май. Това се наложи заради искането за отстраняването му от поста. Поводът е неговото изказване на пресконференция от 15 май. Тогава Гешев заяви, че в парламента има "политически боклук", който трябвало да бъде изметен. Четирима души от ВСС решиха, че с това изказване е уронил престижа на съдебната власт и поискаха отстраняването му.

За уволнението му имаше и още едно искане, но то бе оттеглено. Поводът бе изпращането на израелски експерт на мястото на взрива край колата му от 1 май. Заместникът на Гешев Борислав Сарафов твърди, че по този начин началникът му се е намесил недопустимо в разследването.

Това искане бе оттеглено в четвъртък, а процедурата по него – прекратена. Причината е постановление на Софийската градска прокуратура, в което се казва, че израелският експерт не е извършил никакво нарушение, защото не е бил допуснат до самото местопроизшествие, нито е пипал веществени доказателства. Той направил само "визуален оглед" след като следствените действия били приключени.

Още по темата:

След взрива ключар разбил къщата на Гешев заради забравен паспорт

В защитната си теза по историята с "политическия боклук" Гешев се опитва да убеди ВСС, че е бил много стресиран от взрива и затова е "изпуснал една дума". Затова съветът изследва емоционалното му състояние, макар че пресконференцията бе две седмици след експлозията.

Освен Сарафов в четвъртък бе изслушан и зам.-шефът на националното следствие Ясен Тодоров, който е завел израелския експерт на мястото на взрива. Тодоров свидетелства, че Гешев не бил на себе си, мисълта му била разпиляна, а това не било типично за подреден човек като него. В същата насока показания даде и служителката на прокуратурата Марчела Панталеева. Тя е пътувала заедно с главния прокурор на командировката му до САЩ, където той замина след експлозията. Тя разказа, че главният прокурор бил притеснен, а върхът на стреса бил когато получил заплашително писмо след кацането си в София.

mediapool.bg