Кламер БГ - Новини: БСП иска имунитета на Борисов. ГЕРБ питат кой натиска копчето на Нинова

БСП иска имунитета на Борисов. ГЕРБ питат кой натиска копчето на Нинова

България

|
Пет, 09 Юни 2023г. 13:25ч.
БСП иска имунитета на Борисов. ГЕРБ питат кой натиска копчето на Нинова

Снимка: БГНЕС

БСП ще внесе в парламента проект за решение за сваляне на имунитета на бившия премиер Бойко Борисов, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя обясни, че днес депутатите от партията ще се запознаят с материалите, внесени от главния прокурор Иван Гешев.

"След като те нищо не правят, след като той няма доблестта сам да си го даде, председателят на парламента и мнозинството тупат топката и го крият, ние поемаме инициативата", заяви Нинова.

Над 600 страници

Думите ѝ дойдоха малко, след като тя и парламентарната ѝ група се опитаха да се запознаят с внесените от прокуратурата в парламента доказателства към внесеното искане за разрешение за разследване срещу Борисов.

Тя обяви, че става дума за над 600 страници, но достъпът до тях бил със специален режим.

За да получат депутатите достъп до документите, те трябвало да поискат писмено разрешение от председателя на парламента Росен Желязков от ГЕРБ, въпреки че материалите не са с гриф "Секретно". От БСП подали такова писмо, с което се искало социалистите да получат достъп. То обаче било подписано само от Нинова и зам.-председателя на парламента Георги Свиленски и в крайна сметка възможност да се запознаят с документите получили само те двамата. Останалите депутати от БСП щели да изпратят нови писма, за да поискат достъп.

Нинова определи тези изисквания за достъп до документите са "нетрадиционни" и "много странни" и призова председателят на парламента да даде свободен достъп на всички депутати до документите.

Още по темата:

Гешев прати трета част документи по делото "Барселонагейт" в парламента

Enter-а на г-н Гешев

Последва и отговор от ГЕРБ.

"Не ви ли прави впечатление, че бутонът enter е натиснат от г-н Гешев. Г-жа Корнелия Нинова стои, стои и като някой натисне бутончето, тя започва да играе ролята, различна от тази, която народът ѝ е избрал и става асистентка на г-н Гешев. Излиза и започва да развива неговите тези", обяви Маноил Манев.

Според него изискването за достъп с такива документи да се иска разрешение е нормална практика. Манев обяви още, че с внесените в деловодството материали вече са се запознали няколко народни представители - Тошко Йорданов и Гроздан Караджов от ИТН, Владислав Панев от ПП-ДБ, като към тях вече са се присъединили и Корнелия Нинова и Георги Свиленски от БСП.

"Няма нито един, който да не е получил разрешение за боравене с тези документи. Качили са се горе, прочели са си документите, без да правят цирковете на Корнелия Нинова, която е изключително добра парламентарна актриса, с риск да засегна гилдията на артистите в България", добави той.

Манев попита каква е била причината БСП да участва в преговори с ГЕРБ, а след това да започне да развива тезите на главния прокурор.

"Има ли съмнения за някакви сили, с които ги държи тоя човек? Записи на лица, свързани с големия въпрос за г-жа Нинова - продавани ли са оръжия или не са. Някой комуникирал ли си е с военно-промишления комплекс по нейно време? Задавам тия въпроси реторично, но, ако искат, нека излязат и отговорят", каза още депуатът от ГЕРБ

Барселонагейт

Гешев настоява Борисов да се раздели с имунитета си заради разследването "Барселонагейт". Прокуратурата намекна, че вероятно на лидера на ГЕРБ ще бъдат повдигнати обвинения за пране на пари.

От партията на Борисов пък отговориха, че ще гласуват против всяко искане на имунитет, защото считат, че прокуратурата действа репресивно. Мнозинството от ГЕРБ-ПП-ДБ биха могли да отхвърлят предложението за сваляне на имунитет. По отношение на Кирил Петков има същото искане, но за друго разследване – декларацията за гражданството му.

И двата случая са архивни. По казуса с Петков дори прокуратурата се произнесе, че няма данни за извършено престъпление. Сега обаче е на друго мнение.

"Барселонагейт" е в общественото пространство поне от пет години. Досега това не правеше никакво впечатление на разследващите и главният прокурор отбиваше всеки опит да се говори по темата. Едва след като ГЕРБ поискаха оставката му, той се сети, че има такова разследване и прокуратурата рязко се разбърза.

Още по темата:

Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов заради къщата в Барселона

Нека докаже, че е невинен

Нинова обясни, че целта на действията им била да се спази законът и да се даде възможност на Борисов да докаже твърденията си, че е невинен.

БСП не харесва идеята за сформиране на парламентарна комисия, която да се произнася по исканията за сваляне на имунитети. За такава говорят от ПП. За идеята им се разбра от записа, разпространен от бившия спортен министър Радсотин Василев, който след това напусна групата им в народното събрание.

"Чухме записите, в които се планира тази комисия да тупа топката шест месеца, за да изпере Борисов, цитирам. Създаването на такава комисия не е за да разкрие истината, а да спаси Борисов от наказателно преследване", коментира Нинова.

mediapool.bg