Кламер БГ - Новини: Медиците, работещи с коронавирус, ще получават по 1000 лв. допълнително

Медиците, работещи с коронавирус, ще получават по 1000 лв. допълнително

България

|
Нед, 15 Март 2020г. 12:58ч.
Медиците, работещи с коронавирус, ще получават по 1000 лв. допълнително

Здравните работници, работещи с коронавирус, ще получават по 1000 лв. на месец допълнително върху заплатата си.

Това обяви на премиерът Бойко Борисов на съвместния брифинг с президента Румен Радев след среща между двамата, посветена на борбата и извънредните мерки срещу пандемията от коронавирус.

По думите на Борисов допълнителната мярка ще се приложи за всички медицински лица, мобилизирани на първа линия в борбата с епидемията, независимо дали става дума за лекари, медицински сестри или други.

"Това, което правим в момента, е в спешен порядък да защитим лекарите, медицинските сестри, лаборантите и всички, които работят в тази сфера. По 1000 лева на медицинско лице. Всички, които са на първа линия, ще получават по 1000 лева допълнително възнаграждение на месец", обеща премиерът Борисов.

По отношение на призивите на бизнес огранизации за спасяване и данъчна ваканция, министър-председателят посочи, че бизнесът трябва да бъде подпомаган, но "внимателно трябва да следим резервите на държавата". "Трябва да мислим за пенсиите, заплатите на лекари, полиция, армия, на хората, които ни защитават от коронавируса. През социалния фонд всички, които излизат в болнични, да получат защита", каза Борисов.

Той заяви, че всички противоречия, ако те са съществували, ще бъдат оставени на заден план, докато трае кризата.

Преди Борисов изказване направи и президентът Румен Радев.

"Тази смъртоносна епидемия, която покосява най-слабите и възрастни хора, ни накара да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и солидарност", каза държавният глава.

Според него строгите мерки ще бъдат от полза само ако всеки един осъзнае техния смисъл. "Извънредното положение е с 1-месечен срок. Приемам го като временна мярка. Моят призив е да не се отдаваме на паниката. Българските институции работят във форсмажор, трябва да проявяваме разбиране към тях. Трябва да изпълняваме стриктно ограничителните мерки и указанията на властите. Тези ограничителни мерки са изключително важни, те са животоспасяващи", подчерта Радев.

Той призова правителството да предложи в подкрепа на икономиката и социално слабите.

"Ако преодолеем тази епидемия, ние ще намерим решението и към всички натрупани с годините проблеми. Ключът към тях е в солидарността и почтеността, в уважението към човешкия живот. Най-важното в момента е здравето и благоденствието на хората. Моят призив е единство и солидарност. Заедно обединени ще се справим", завърши държавният глава.

mediapool.bg