Кламер БГ - Новини: БСП ще внесе мораториум за плащането на битовите сметки

БСП ще внесе мораториум за плащането на битовите сметки

България

|
Нед, 15 Март 2020г. 15:57ч.
БСП ще внесе мораториум за плащането на битовите сметки

БСП ще внесе в парламента проект за решение за налагане на мораториум за срока на извънредното положение за битови плащания - ток, парно, телефон, вода и бързи кредити, заяви в неделя лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Партията ще внесе и предложение за спиране на сроковете по наказателни, административни и граждански дела, в това число и изпълнителните дела на частните съдебни изпълнители. "Защото докато текат сроковете по тези дела, а хората не могат да се явяват и да си защитават правата, рискуват да изгубят такива права и да се вземат решения без те да бъдат част от процеса", обоснова се Нинова. Преди дни съдилищата съобщиха, че временно спират да работят с граждани.

Левицата настоява още правителството да включи частните болници в целия процес. Те заявиха своята готовност, но се оказва, че още никой не ги е потърсил за това, каза Нинова. По думите й "при липсата на кадри, ресурси, потенциал, е недопустимо частните болници да стоят настрана от процеса".

БСП настоява за средносрочни и дългосрочни икономически и социални мерки във връзка с кризата. Левицата иска премиерът да даде информация за размера на фискалния резерв, както и за състоянието на Държавния резерв - какви стоки има в Държавния резерв, какви количества, какви видове и колко от тях и в какви срокове могат да бъдат освобождавани, ако се наложи такава необходимост на пазара.

Левицата очаква премиерът Бойко Борисов да каже какви са възможностите за финансиране от европейските фондове на конкретни икономически и социални мерки в България. "Виждаме ги в няколко посоки - мерки за помощ на бизнеса, помощ при обслужване на ипотечни и други кредити, помощ за семейства, чиито деца не са на училище и чиито родители трябва да останат да ги гледат, помощи за работещи, останали без работа и така нататък. Не е вярно това, което каза премиерът, че никоя държава още не е приела мерки - има такива конкретни", каза Нинова.

БСП настоява още за законодателство за борба със спекулата, което включва ново определение в Наказателния кодекс що е спекула и завишаване за наказанията срещу спекулантите, защото сега са ниски и са в размер на 100 лв.

"Прав е г-н Мутафчийски - купонът свърши. Но и времето за общи приказки вече изтича. Време е за разумни, обмислени, хладнокръвни решения и конкретни действия", завърши Нинова.

mediapool.bg