Кламер БГ - Новини: 51 са вече доказаните случаи на коронавирус у нас (Обновена)

51 са вече доказаните случаи на коронавирус у нас (Обновена)

България

|
Нед, 15 Март 2020г. 17:15ч.
51 са вече доказаните случаи на коронавирус у нас (Обновена)

10 нови случая на зараза с коронавирус бяха обявени в неделя. Общият брой на регистрираните случаи на Covid-19 у нас става 51, от които двама са починали.

Заразата вече е пренесена в четвърти град в страната - Варна, стана ясно от редовния брифинг на ръководителя на Националния оперативен щаб за Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски.

Той обърна особено внимание на случая във Варна. "В разгара на епидемията в Италия, след 10 март, мъжът хваща самолет и отива в Бергамо. Оттам в Барселона. После се връща в София и със сухопътен транспорт се връща във Варна. Той все пак веднага се е явил в болница, явно осъзнал каква е ситуацията и огромните санкции - до 5 години затвор и глоба", посочи Мутафчийски.

Пациентите, които в момента са настанени в болница заради зараза от коронавируса, са в стабилно състояние, каза още ръководителят на щаба. Той допълни, че най-сложен е случаят на 80-годишен пациент, който е настанен в "Пиргов". "С особен интерес гледаме случая в "Пирогов", защото става въпрос за възрастен пациент с двустранна пневмония, с инсулт - като придружаващо заболяване. Все още обаче няма нужда от интубация", каза Мутафчийски.

В неделя сутринта проф. Мутафчийски оповести данни за динамиката на разпространение на Covid-19 по света:

В Гърция вече нещата са доста сериозни - 228 пациенти, в Албания - 38, в Босна и Херцеговина – 21, в Румъния - 123, в Северна Македония са 19, в Сърбия - 46, Хърватия -39, Турция – 6, Словения – 181.

В Италия има особено бурен скок. Чух вчера някой да казва, че било вече прехвърлено "платото" (на епидемията), но на мен не ми прилича на прехвърлено - с 3 497 нови случая, тоест 21 157 души са обявени към тази сутрин в 6 часа (с Covid-19). Броят на починалите (за денонощие) е 175, а общият брой на починалите е 1 400, критичните случаи са 1 500.

В Иран са 12 000, в Южна Корея - 8 162, в Испания - 6 391, където се повиши и препоръката за непътуване. В Испания са починали само за вчерашното денонощие 60 души. В Германия случаите са около 4600 - с 646 нови случаи и един починал. Франция - 808 нови случаи, като общият брой на случаите е към 4500, 91 са починали.

В Съединените американски щати - 642 нови случая, 60 починали, 2 982 е общия брой на случаите. Швейцария - 1 375 случая, във Великобритания са над 1100 случая, 10 са починали за последното денонощие.

Изключително динамична е ситуацията, вчера бяха обявени нови по-твърди мерки в редица страни - в Белгия, във Франция, в Германия -в различни провинции, първа Бавария въведе по-големи ограничения. В Испания вече твърдо се препоръчва непътуване".

Засилва се контролът по нашата граница във връзка с многобройните наши сънародници, които живеят в рискови страни и които се прибират, подчерта проф. Мутафчийски

"Разширява се вече броят на лицата, които поддържат на карантина и тя не е доброволна, а е задължителна. От Испания задължително се поставят на карантина. Скоро, може и до довечера, да се предприемат подобни мерки и за други държави, защото само от вчера заразените са една много пъстра палитра - Дания, Нидерландия, от Австрия, Франция, така че вече трудно може да се определи коя е рискова и коя не е рискова, като че ли всички държави започват да стават все по-рискови", каза шефът на щаба.

След като до вчера вечерта бяха потвърдени над 40 случая на коронавирус у нас, а починалите досега са двама, снощи професор Мутафчийски се обяви за въвеждане на още по-строги мерки. Сегашните, по думите му, не дават нужния резултат.

Премиерът Бойко Борисов каза в телефонен разговор с президента Румен Радев, че напълно подкрепя позицията за необходимостта от най-твърди мерки

Съгласно вече действащите извънредни разпоредби търговски обекти могат да работят, но без да допускат струпването на хора. В моловете обаче могат да останат отворени само хранителни магазини, банки и аптеки. Затворени са нощни заведения, кафенета, ресторанти и заведения за бързо хранене, които обаче могат да извършват доставки.

Вчера правителството реши да удължи срока за подновяване на изтичащи лични документи с 6 месеца, за решения на ТЕЛК - до края на май, и за протоколите за специални лекарства до 12 месеца.

mediapool.bg