Кламер БГ - Новини: Фалшива новина за ибупрофена обиколи света

Фалшива новина за ибупрофена обиколи света

България

|
Нед, 15 Март 2020г. 19:27ч.
Фалшива новина за ибупрофена обиколи света

Фалшива новина се оказаха съобщенията, че някои лекарства, които съдържат нестероидни противовъзпалителни средства (например ибупрофен), могат да влошат състоянието на болните с коронавирус.

Тя бе тиражирана от повечето световни медии, включително "Ню Йорк таймс". Преди ден в "Туитър" се появи публикация от френския министър Оливие Веран, с която той предупреждава за действието на определен тип лекарствата върху заразените с COVID-19. Оказа се, че профилът на министъра е бил хакнат и информацията, която е разпространена, не е вярна.

Ръководителят на българския оперативен щаб Венцислав Мутафчийски също опроверга информацията. Още в събота университетската болница във Виена обяви, че това е фалшива новина, след като името на лечебното заведение бе замесено в сценария.

В гласовото съобщение, което се разпространява чрез WhatsApp, говори женски глас, който разказва за проучване, извършено от университетската болница във Виена. Гласът казва, че там са направили "някои изследвания", които да обяснят защо вирусът има толкова тежки последици в Италия.

"Установено е", казва женският глас, "че хората, които са докарани с тежки симптоми в клиниката, са приемали преди това вкъщи малко или много ибупрофен". Медицинският университет във Виена веднага реагира на това и обяви съобщението за фалшиво.

В статия на специализираното списание "Lancet" наистина е формулирана подобна хипотеза, но тя все още не е проверена, тъй като броят на участващите пациенти е твърде малък

Изследователите разглеждат хода на заболяването на 32-ма китайски пациенти, починали в интензивното отделение през последните няколко седмици. На база на събраните данни не може да се направи ясен и категоричен извод.

Все още не е проверено на клетъчно ниво дали ибупрофенът води до това вирусът да може да проникне по-лесно в клетките.

mediapool.bg