Кламер БГ - Новини: Пистите в големите ски курорти в България са затворени

Пистите в големите ски курорти в България са затворени

България

|
Пон, 16 Март 2020г. 12:54ч.
Пистите в големите ски курорти в България са затворени

Големите ски зони в България се затварят заради извънредното положение в страната и мерките срещу разпространение на коронавируса. По-рано през деня председателят на националния щаб проф. Венцислав Мутфчийски определи зимните курорти като инкубатор за разпространението на Covid-19 заради преохлаждането на носоглътката, което я прави податлива на вируси.

Освен това в Банско има и случай на заразен с новия вирус – 9-годишно дете от Великобритания. Под карантина са и няколко британски граждани, пристигнали на почивка в курорта, въпреки че един от тях е имал контакт със заразен в страната си.

Така спешно в понеделник бяха спрени съоръженията и достъпът до пистите над Банско. Това стана по разпореждане на прокуратурата и с решение на местния кризисен щаб.

"В Банско има доста туристи. Не знам, защо не се спазва тази заповед за ограничаване. С колегите от полицията продължаваме издирването на контактни", обясни пред БНР директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов. Според местните власти в Банско има и доста туристи от Великобритания, които имат собствени апартаменти в комплексите там.

Не работи и близката до Банско ски зона над Добринище.

Затворени от 17 март, вторник са и съоръженията и пистите в Пампорово и Боровец.

mediapool.bg