Кламер БГ - Новини: Щабът предлага най-строгите мерки: Задава се епидемия с невиждана ярост

Щабът предлага най-строгите мерки: Задава се епидемия с невиждана ярост

България

|
Нед, 15 Март 2020г. 13:54ч.
Щабът предлага най-строгите мерки: Задава се епидемия с невиждана ярост

Оперативният щаб за борба с коронавируса предлага правителството да наложи възможно най-строгите мерки. Това обяви неговият ръководител ген. Венцислав Мутафчийски по време на извънредно обръщение в събота вечерта.

"Ще предложа да останат да работят хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите и банките, както и държавните институции", каза той.

Само за ден положителните проби за заразата се увеличиха до 41 броя. Починалите в страната са двама души.

"С цялата отговорност ще предложа на МС да приложи възможно най-крутите мерки. Не бива да се посяга на това, без което не можем – аптеките и магазините за хранителни стоки. Трябва да намалим яростта на това, което идва към нас. Да може здравната ни система да оцелее. Да не правим тежки избори кой ще оцелее и кой не, защото нямаме апарати", каза ген. Мутафчийски.

Той обясни, че наложените мерки досега не дават резултат.

"Днес на централни места в София животът продължаваше без никакви смущения. Това е добре, че нацията ни има кураж, но не бива да бъдем лекомислени. Задава се една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история. Трябва да сме изключително отговорни към нас, към нашите близки, колеги. Изпаднахме в дребнотемие след обявяването на мерките. Това показва, че не сме узрели и не знаем какво ни предстои", каза още той.

Ген. Мутафчийски подчерта, че ни предстоят времена на изпитание.

"Не са само икономически, ще се загубят човешки животи на хора, които обичаме. Хората, които са ни отгледали и са треперили за нас. Ние не трябва да ги разочароваме в нашето безхаберие", каза председателят на Националния оперативен щаб.

Ще изгубим хора, които обичаме

"Цяла Европа налага безпрецедентни мерки с ясното съзнание за икономическия ефект от тях. Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и на света. И то една особено чувствителна и беззащитна част от населението, каквато са възрастните хора, хората с хронични и придружаващи заболявания", каза Мутафчиев в опит да въздейства на българите да се дисциплинират.

Той продължи да критикува егоизма на части от населението.

"Измести се фокусът. Изпаднахме в дребнотемие след обявяването на извънредно положение. Това означава, че все още не сме узрели и не знаем какво ни предстои. Предстоят ни времена на изпитания. Ще се загубят човешки животи. И то на тези, които много обичаме. На тези, които са ни дали живота. Тези, които са ни отгледали. Тези, които са треперили за нас, когато сме били малки. Тези, които се гордеят с нашите успехи. Ние не бива да ги разочароваме в нашето безхаберие", каза той.

Мутафчиев допълни: "Моля ви, не ме питайте (дали ще работи) фризьорският салон, защото това означава, че вие изобщо не сте разбрали за какво става въпрос".

"Опитайте се да спасите вашите родители. Опитайте се да спасите вашите баби и дядовци. Вашето магазинче ще оцелее, но нека да минем през тази буря с по-малко загуби. Фокусът на всичко трябва да е намалим яростта на това, което идва към нас. Да може и здравната ни система да оцелее, за да не правим тежък избор кой да оцелее и кой да умре, защото нямаме апарати", обясни той

"Гледахме, сигурно и вие сте видяли покъртителни снимки от Италия и Китай, където лекарите изнемогват, някои умират и не си задават въпрос дали фризьорският им салон работи", обясни предаседателят на българския оперативен щаб.

Ситуацията до момента

Общо 41 са заразените от Covid-19 български граждани. Нарастването за ден е с десет души. Починалите са двама. Най-младият заразен е на 24 години, а най-възрастният на 80 години.

Възрастният човек е настанен в "Пирогов", където е транспортиран от болница "Свети Наум". В момента се установяват контактните лица на заболелите. От установените преди ден болни пациенти трима са настанени в болници, останалите са с леки или много леки симптоми и са в домашни условия под карантина.

В сайта на Министерството на здравеопазването вече се публикувана актуална информация за потвърдените у нас случаи на Covid-19

Оперативният щаб посочва, че случаите вече започват да се появяват масово и не са обвързани един с друг. Това прави ключово поведението на гражданите.

"Само 11 лица от регистрираните са свързани с първата двойка, приета в "Пирогов". Имаме три гнезда на инфекция, които са абсолютно независими едно от друго - в Плевен, Габрово и София. В София повечето от случаите нямат нищо общо един с друг", коментира ген. Мутафчийски.

Той не може да каже кога броят на случаите ще започне да нараства рязко, но уточни, че по-бавното увеличение дава шанс на здравната система да издържи.

"При по-бавно протичане на епидемия, това ще намали натиска върху здравната система. Ние хубаво знаем, че имаме 740 инфекциозни легла, можем да ги увеличим до 1400, но разпределението на случаите ще става на огнища", каза Мутафчийски.

По думите му от критично значение е поведението на гражданите, които са поставени под карантина. Те не бива да я нарушават. Ген. Мутафчийски призова гражданите да сигнализират, ако станат свидетели на такива случаи.

"Засега може да си позволим лукса да настаняваме здрави хора. Но по-нататък какво ще става. Ако запълним болниците със здрави преносители, ще сринем системата. Трябват механизми по контрол на болните или здравите под карантина. Няма такива към този момент", коментира още Мутафчичйски.

По отношение на информациите, че лекари възнамеряват да напускат заради коронавируса, той каза, че доколкото знае, няма напуснали лекари.

"Аз като хирург не мога да лекувам инфекциозно болни. А в извънредни ситуации в цял свят хирурзи се грижат за тези болни. Още в началото изменихме длъжностни характеристики, за да можем да подготвим този стационар. Инфекционист ще бъде само на консултативен принцип, основно се грижат лекарите от бърза помощ. Това може да ви се струва дребен проблем, но не е. В такава критична ситуация не всеки проявява доблест и себеотрицания. Живеем в законова държава, трябва всичко да бъде изпипано. Трябва да се дадат правомощия на орган в държавата, който да може да реагира по съответния начин. Щабът не е политически орган, няма да се занимава с това", каза Мутафчийски.

В събота е починал 74-годишният мъж, заразен с коронавирус, който бе приет за лечение в "Пирогов". Това е втората жертва на заразата в България. Първата бе 66-годишната му съпруга.

Мъжът постъпи в болницата на 8 март в тежко здравословно състояние. Още преди това той е страдал от тежки хронични белодробни проблеми.

Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семейството и близките на починалия мъж.

mediapool.bg