Кламер БГ - Новини: Каракачанов хем разчита, хем заплашва с ДПС за F-16

Каракачанов хем разчита, хем заплашва с ДПС за F-16

България

|
Пон, 14 Ян 2019г. 14:08ч.
Каракачанов хем разчита, хем заплашва с ДПС за F-16

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов използва обичайния патриотичен коз – заплахата от ДПС, за да набере парламентарна подкрепа за започването на преговори със САЩ за купуването изтребители F-16.

Той коментира в понеделник, че очаква всички партии да подкрепят предложението на кабинета. Засега обаче няма индикации, че това ще направят дори партньорите му в "Обединени патриоти" – "Атака" и Национален фронт за спасение на България.

Каракачанов каза, че е имал разговори с лидерите им Волен Сидеров и Валери Симеонов, които изразиха резерви към сделката със САЩ.

"Аз съм ги информирал! Още преди Нова година, имаше един Коалиционен съвет, след което този въпрос съм го обсъждал и с господин Симеонов. Все пак, българските партии могат да си направят равносметка, дали като български партии ще го играят опозиция, визирам и БСП включително, и ще оставим ДПС да подкрепи, или като български партии ще бъдат отговорни", каза министърът.

Във вторник парламентарните комисии по отбрана и финанси ще обсъждат предложението. До края на седмицата се очаква то да влезе и в пленарна зала.

Преди ден депутатът от ДПС Хамид Хамид каза пред БНР, че движението ще реши във вторник как да гласува. Според неофициална информация на Mediapool обаче ДПС ще осигурят необходимите гласове, за да мине предложението в парламента.

Ролята на ДПС е ключова, тъй като БСП вече обяви, че е срещу правителственото предложение, определяйки го като "дъно на правовата държава".

Не може да се разчита и на партията на Веселин Марешки "Воля", която обикновено помага на ГЕРБ в критични моменти. Марешки е в персонален конфликт с Каракачанов и многократно се обяви срещу закупуването на каквито и да е самолети.

Правителството предложи на парламента да одобри започването преговори със САЩ за купуването на изтребители F-16 Block 70 и да допусне възможност бъдещият договор "да се отклони" от досегашните задължителни изисквания на българската страна.

В понеделник Красимир Каракачанов продължи и с коментарите по "силната" си тема за ромската престъпност.

След като ученици от Златарица го поздравиха по повод празника "Василица", той каза, че единственият начин за пълноценна интеграция на ромите е през образование и труд.

По думите му всички организации, които през годините са усвоявали средства за ромска интеграция, трябва да направят отчет за това колко пари са получени, за какво са изразходени и защо няма ефект от това.

В същото време Каракачанов използва Министерството на отбраната, за да съобщи за нов случай на ромско насилие.

Курсанти от Националния военен университет са били нападнати на пътя от криминално проявено лице от ромски произход.

mediapool.bg