Кламер БГ - Новини: Делото срещу Боршош започна с разпит за пиара на НДК

Делото срещу Боршош започна с разпит за пиара на НДК

България

|
Пон, 14 Ян 2019г. 14:09ч.
Делото срещу Боршош започна с разпит за пиара на НДК

Как се е правил пиарът на НДК, какво е медиен мониторинг и можели ли са служителите на двореца да се справят без помощта на външна фирма? С тези въпроси започна делото срещу бившия шеф на НДК Мирослав Боршош, подсъдим за сключване на редица неизгодни сделки. Става дума за договори за ремонта, извършен преди европредседателството, за пиар и за адвокатски услуги.

На разпит бе извикан бившият служител в пиар отдела Цветомир Стефанов, който обясни, че всяка сутрин получавали от външна агенция медиен мониторинг в "суров вид". В него били посочени всички публикации, в които фигурира името на двореца, на някой от управата му или пък се споменава събитие в НДК. Тъй като материалите били в много голям обем, той отсявал по-важните и ги давал на ръководителя на отдела.

Стефанов трябваше да обясни и каква е разликата между дейността на външната фирма и работата на служителите в отдела на НДК. Съдия Стефан Милев го попита и дали те са можели да се справят сами с прегледа на всички медии. Бившият служител каза, че не може да отговори.

От прокуратурата твърдят, че договорът с пиар фирмата е сключен, без да има реална нужда, тъй като в двореца работели четирима пиари.

Обществените поръчки също са правени по договор с външни изпълнители. За тях е отговаряла адвокатска кантора. По това време в НДК само една служителка – Марияна Владова – се е занимавала с този въпрос. След идването на Боршош бил сключен договорът с адвокатската кантора. Пред съда Владова обясни, че казала на Боршош, че с парите, които ще се дадат на кантората, можели да се наемат още петима служители.

Заедно с Боршош е обвиняем и бившият председател на съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев. Според разследващите той е принудил служители на двореца да подпишат протокол за обществената поръчка за ремонта на двореца, заплашвайки ги с уволнение. Така били занижени оценките на една от кандидатствалите фирми и завишени тези на конкурента й в търга.

Боршош има обвинения за договори за изработване на нов сайт на двореца, за сключване на оперативен лизинг за "Лексус", който самият той ползвал, и за това, че в нарушение е превел авансово 3,9 млн. лв. на фирмата, ремонтирала двореца. Страна по делото срещу бившия шеф на НДК е и финансовото министерство, което е завело граждански иск за същата сума.

mediapool.bg